Uitbreiding en gedeeltelijke herinrichting van de begraafplaats Priorij komt er

Redactie KW

De gemeenteraad van Bredene heeft het licht op groen gezet voor de uitbreiding en gedeeltelijke herinrichting van de begraafplaats Priorij in Bredene Dorp. Meteen werd ook beslist om de begraafplaatsen te Bredene Sas en de begraafplaats “Sint-Rikier” rond de kerk van Bredene Dorp te sluiten.

De uitbreiding en herinrichting van de begraafplaats Priorij was reeds langer een aandachtspunt van de gemeenteraad. Er werd in het verleden een BPA Dorpskom in die zin opgesteld en ook de nodige gronden waren reeds aangekocht.

De gemeenteraad keurde maandag echter de conceptnota goed van het studiebureau Grontmij, die aangeeft hoe de vernieuwde begraafplaats Priorij eruit zou komen te zien. “Deze conceptnota voorziet in de onderverdeling van de begraafplaats in een aantal specifieke zones. Naast het bestaand gedeelte komt er bijvoorbeeld een urnenveld (voor begraving in volle grond na crematie), een nieuw columbarium en een gedeelte dat als park wordt ingericht. De oppervlakte van de strooiweide (voor uitstrooiing van de as na crematie) wordt daarenboven gevoelig uitgebreid”, aldus bevoegd schepen Steve Vandenberghe.

Nu het gemeentebestuur voldoende zicht heeft op de toekomstige ontwikkeling van de begraafplaats Priorij, werd meteen ook beslist om de andere Bredense begraafplaatsen definitief te sluiten. De begraafplaats “Sas” ligt sedert de afbakening van het regionaalstedelijk gebied Oostende immers in een zogenaamd strategisch woongebied, terwijl de sluiting van de begraafplaats “Sint-Rikier” interessante perspectieven biedt op een toekomstige dorpskernvernieuwing te Bredene Dorp.

Op een gesloten begraafplaats kunnen geen bijzettingen meer worden verricht, maar in de eerste 10 jaar mag er ook geen andere bestemming aan worden gegeven (zelfs niet indien alle stoffelijke resten in tussentijd zouden zijn overgebracht). De gronden van de begraafplaatsen “Sas” en “Sint-Rikier” zullen met andere woorden wel ten vroegste in 2019 voor andere doeleinden kunnen worden aangewend.

Onverwacht komt de beslissing tot sluiting van de beide oude begraafplaatsen niet, maar het gemeentebestuur wou eerst voldoende zekerheid hebben over de toekomstige capaciteit van de begraafplaats Priorij. Op de vernieuwde begraafplaats Priorij wordt trouwens een zone exclusief voorbehouden voor de overbrenging van de stoffelijke resten die nu begraven liggen op de oude begraafplaatsen.

Uit een capaciteitsprognose blijkt dat -zelfs met de sluiting van de begraafplaatsen “Sas” en “Sint-Rikier”- de vernieuwde begraafplaats “Priorij” minstens tot 2035 voldoende groot zal zijn voor alle vormen van begraving of bijzetting. “Aangezien de conceptnota van het studiebureau Grontmij eveneens voorziet in een parkzone die in de verdere toekomst in aanmerking kan komen voor begraving- en bijzettingsmogelijkheid, worden zelfs tot 2060 geen capaciteitsproblemen verwacht”, aldus nog schepen Steve Vandenberghe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier