Tweejaarlijkse Ieperse ‘Award Deryckere’ voor het eerst uitgereikt

Redactie KW

In Ieper is voor het eerst de tweejaarlijkse prijs ‘Award Deryckere’ toegekend. De prijs van 17.500 euro ging naar twee verenigingen: de culturele vereniging Hypnoiz en Speel-o-theek De Stokpop. Het geld is afkomstig uit het testament van Jacqueline Deryckere.

De erfenis van de Ieperse dame bedraagt 1,4 miljoen euro. Dat geld is in 2009 netjes verdeeld onder de serviceclubs Lions en Rotary, met de duidelijke opdracht dit geld te besteden aan projecten in Ieper. Lions Club Ieper-Poperinge besliste om een tweejaarlijkse prijs te organiseren, waarbij maximaal 35.000 euro verdeeld zou worden over ten hoogste drie projecten.

Ex aequo

Voorzitter Yves Catry: “Met deze prijs willen we het socio-culturele leven in Ieper stimuleren en te promoten. Voor de eerste editie hebben we als thema ‘De jeugd, onze toekomst’ gekozen.” Er werden maar liefst 11 projecten ingediend. De jury besliste om de eerste ‘Prijs Deryckere’ ex aequo toe te kennen aan twee projecten, namelijk Hypnoiz van vzw JOC en speel-o-theek De Stokpop van de vzw Werkgroep Vorming en Actie (WVA). Beide verenigingen ontvangen elk 17.500 euro.

Hypnoiz

Hypnoiz begeleidt plaatselijk creatief talent in diverse kunstdisciplines: woord, fotografie, beeldende kunsten, muziek, mode, film, video, moderne dans en andere. Een werkgroep van jonge twintigers zorgt voor begeleiding en professionele ondersteuning. ‘Een waardevol project dat meehelpt om de braindrain uit de Westhoek tegen te gaan,’ zegt voorzitter Yves Catry.

De Stokpop

Speel-o-theek De Stokpop is een uitleendienst van speelgoed voor kinderen met een beperking. De dienst krijgt van de stad een nieuw onderkomen op de site Neerstad, dat volledig ingericht moet worden. ‘De WVA kan dat onmogelijk met eigen middelen bekostigen. Dit project past volledig binnen onze doelstellingen,’ besluit Yves Catry.

(PL/BS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.