Twee miljoen euro om leefbaarheid rond haven te verbeteren

Redactie KW

Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) wordt in samenwerking met vijf partners meer dan 2 miljoen euro geïnvesteerd in de leefbaarheid rond de Zeebrugse haven. Het project ‘Leefbare Haven Zeebrugge’ wil vijf doelstellingen realiseren met elf acties. De partners zijn het West-Vlaamse provinciebestuur, de gemeentebesturen van Brugge en Knokke-Heist, de Vlaamse Landmaatschappij en het havenbestuur MBZ.

Bij de acties behoren onder meer de aanleg van bufferzones aan de Transportzone en de dorpen Zwankendamme en Ramskapelle. Voor de toeristen en werknemers in de haven komen er veilige fietspaden. Aan de Zweedse Kaai, waar er een mooi overzicht is van de havenactiviteiten en waar frequent cruiseschepen aanmeren, komt er een verhoogd uitzichtpunt.


Een studie moet dan weer de mogelijkheid onderzoeken om de Saint-George’s Day-wandeling te verlengen. Dat is het wandelpad langs de Westelijke havendam. Door de verzanding van het Zeebrugse strand heeft het huidige wandelpad van 500 meter veel van zijn attractiviteit verloren. De studie zal onderzoeken of het haalbaar is om het pad met 500 of 1.000 meter te verlengen.

“De nood aan flankerende maatregelen is groot”, zegt Dirk De fauw, eerste gedeputeerde en bestuurder van het Zeebrugse havenbedrijf. “Alle prognoses voorzien een trafiekgroei. Bij de verdere groei willen we echter ook oog hebben voor de leefbaarheid van de omgeving. Het is de enige manier om bij alle belanghebbenden een draagvlak voor de haven te creëren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier