Twee Boeings ontmanteld op luchthaven Oostende

Redactie KW

Op de luchthaven van Oostende is maandag de ontmanteling begonnen van twee Boeings 747. Dat gebeurt door het recyclagebedrijf Galloo uit Menen. De vliegtuigen stonden al sinds 2010 aan de grond.

Het gaat om twee vrachtvliegtuigen van MK Airlines, een Britse vliegtuigmaatschappij die vracht vervoerde tussen West-Europa en Afrika. In 2010 werd de vergunning van de maatschappij ingetrokken door aanhoudende financiële problemen en bleven de Boeings op de luchthaven van Oostende steken.

Wisselstukken

De firma Galloo, die onlangs ook het vrachtschip Condor, dat al jaren vastgeketend lag in Zeebrugge ontmantelde, breekt de vliegtuigen af. Dat neemt ongeveer tien dagen in beslag. De motoren werden inmiddels gerecupereerd door Rolls Royce. Daarna volgde de ontluchting van de kerosinetanks en het weghalen van de overgebleven brandstof en andere vloeistoffen en oliën, zoals dat ook gebruikelijk is bij de afbraak van wagens. “Tot slot werden de nog bruikbare instrumenten gedemonteerd om als wisselstukken dienst te doen”, zegt gedelegeerd bestuurder Jan Vandeputte.

Galloo wil het aluminium recupereren. Eens de vliegtuigen van 140 ton elk in stukken zijn geknipt, gaan ze via wegtransport voor verdere verwerking naar de hoofdzetel van Galloo. Daar worden de verschillende soorten non-ferro metalen van elkaar gescheiden en kan het materiaal opnieuw dienen als grondstof.

(BS/Belga)

Twee Boeings ontmanteld op luchthaven Oostende

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier