Tuinbouwschool zaait vlas volgens het ritueel op Witte Donderdag

De koers naar Erfgoeddag in Texture werd op 24 maart ingezet in PTI Tuinbouwschool Kortrijk.

Leerlinge Camille De Baere, Rudi Geerardyn (directie ruimte stad Kortrijk), Maaike Reynders (vrienden van het vlas), leerlinge Ruth Bleuzé en Greet Verschatse (wetenschappelijk medewerker Texture).

Het zaaien van vlas ging vroeger gepaard met heel wat rituelen, wijdingen en bijgeloof. Vandaar werd niet toevallig het vlas gezaaid op 24 maart, Witte Donderdag. “Dan worden alle kruisbeelden met een wit linnen doek bedekt”, vertelt Greet Verschatse, wetenschappelijk medewerker bij Texture. “Sommige soorten vlas dragen ook witte bloemen. De donderdag symboliseert de aan de blauwe bliksem slingerende dondergod en er zijn ook blauwe vlasbloemen.” Het vlas wordt ook gezaaid na de eerste volle maan volgend op de lente. Die lente ging in op 20 maart en gisteren, op 23 maart dus, was er volle maan.”

Nog rituelen

Met dit sterk verhaal is niet iedereen het eens. Sommigen geven de voorkeur aan het zaaien op Goede Vrijdag met de volgende spreuk in gedachten: “Pour garder de gelée de lin, semez le Vendredi Saint“. Anderen opteren voor een vaste datum, zoals 25 maart, het feest van Onze-Lieve-Vrouw boodschap. “De kleuren van Onze-Lieve-Vrouw zijn wit en blauw, de kleur van de vlasbloemen“, legt Greet uit. “Verder is ook Sint-Ezechiel met feestdag op 10 april een veel gebruikte zaaiheilige.” In het algemeen wordt vlas gezaaid tussen half maart en half april. “Met ons ritueel zitten we middenin de erg beladen dagen.”

In PTI Tuinbouwschool werden zes variëteiten lijnzaad gezaaid. “Ze hebben alle zes meisjesnamen.” Ze werden dan ook gezaaid door vrouwelijke leerlingen van de school.

Het zaaizaad kreeg nog extra kracht door het te vermengen met ritueel beladen bestanddelen zoals onder meer verbrijzelde hardgekookte eieren, as van aswoensdag die verkregen werd door het verbranden van resterende palmtakken van Palmzondag vorig jaar, wijwater en zelfs kleine stukjes varkensvlees.

Greet vertelt dat er zelfs soms besloten werd met een algemene bezwering in de vorm van een krachtig gebed van Keizer Karel.

Erfgoeddag

De zaaibakken met het lijnzaad worden tot 24 april verzorgd in de Tuinbouwschool en komen op zondag 24 april naar het museumplein aan Texture. “Iedereen kan de verschillen in groei, als ze zich zouden voordoen – vaststellen. Daarnaast zullen enkele acteurs van De Spatjes vertellen over die oude zaairituelen met vlas. Ze zullen uitnodigen om mee te doen en om zelf het krachtig gebed van Keizer Karel te bidden, om zelf je eigen lijnzaadcombinatie samen te stellen en om mee te dansen met de vlasfee. Misschien kom je ook alles te weten over de exclusieve, unieke armbeweging van een echte vlaszaaier.

(EDB – foto EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.