Trekpaarden slepen bomen in het Groenhovebos

Redactie KW

In het Groenhovebos in Torhout zijn trekpaarden aan het werk. Ze slepen net zoals weleer de stammen van de gerooide bomen uit het bos. Zo’n demonstraties vinden af en toe plaats maar hier gaat het echt om een opdracht in onderaanneming.

Voor de trekpaarden Bert en Ward is het eens iets anders. Normaal gaan ze het water in met de garnaalvissers in Oostduinkerke of ze trekken een huifkar met toeristen. Nu slepen ze stammen van soms 600 kilo uit het Groenhove bos in Torhout. ” Het moeilijkste voor het paard is het manoeuvreren bij het trekken tot op het pad. Hij moet dan over de boomstammen klimmen en dat is het zwaarste”, zegt eigenaar Dominique Vandendriessche, een garnaalvisser uit Oostduinkerke

Schade voorkomen

Normaal gebeurt dit werk met machines, wat wel een pak sneller gaat. Maar bepaalde boseigenaars willen uit principe geen machines in het bos om schade te voorkomen. Het was Paul Vermeulen, een trekpaardenhouder uit Hooglede, die initiatief nam om het commercieel uitslepen van hout met paarden nieuw leven in te blazen.

(K.B./A.D.)

Meer vanavond op Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier