TreinTramBus ontevreden over afslanking busaanbod

Redactie KW

De Lijn heeft aangekondigd om de laatavondritten van de stadsbus te schrappen. Reizigersvereniging TreinTramBus vindt de besparingen van De Lijn erg verregaand en onaanvaardbaar.

De Lijn slankt vooral de ochtend- en avondlijnen af. Vooral ‘s ochtends en ‘s avonds gaat het aanbod er sterk op achteruit. “Alle laatavondritten vallen weg. De laatste bus van de dag zal nu op vrijdag en zaterdag al om 20.30 uur vertrekken in plaats van om 23 uur. Wie voor avondactiviteiten het openbaar vervoer wil of moet gebruiken, zal voortaan in de kou blijven staan. Er is immers op dat uur geen enkel alternatief, want ook de streekbussen rijden dan niet meer”, zegt Henk Himpe van TreinTramBus.

Basismobiliteit

Ook ‘s ochtends gaat de hakbijl in het aanbod. Wie voor 9 uur in Brussel wil aankomen, kan voortaan niet meer rekenen op de stadsbus aldus TreinTramBus. “Met stadslijn 5 kon je tot nu al om 6.40 uur aan het station aankomen, nu wordt dat 7.06 uur. Daarmee voldoet de stadsbus niet meer aan de normen basismobiliteit, die bij decreet zijn vastgelegd”, zegt Henk Himpe. Dat decreet voorziet dat er minstens gereden wordt van 6 tot 21u.

Toch zijn er volgens TreinTramBus ook enkele kleine verbeteringen. Zo rijden alle ritten van lijn 5 nu naar het nieuw kerkhof. Voordien was dat op weekdagen maar één rit op drie. (SG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.