Torhout wil openbare barbecueplaatsen creëren, maar nog niet deze zomer

Vanaf komende zomer voorziet Torhout locaties waar er op openbaar terrein gebarbecued kan worden. © JS
Johan Sabbe

Torhout neemt het promoten van een ‘warme’ buurt voortaan ook letterlijk. Er zullen, verspreid over het grondgebied, locaties gecreëerd worden waar er in het openbaar gebarbecued kan en mag worden. Al zal alles pas tegen de zomer van 2020 in kannen en kruiken zijn.

Het voorstel voor het barbecueën op openbaar terrein werd maandag tijdens de gemeenteraadszitting gelanceerd door Delphine Levrouw (CD&V). Ze stelde meteen ook een aantal locaties voor.

Sociaal contact via barbecue bevorderen

“Op warme zomerdagen lijkt het me verbindend te zijn voor mensen zonder tuin om op openbare plaatsen met familie, vrienden en/of buren te kunnen barbecueën”, zei ze. “Dat zou kunnen door gebruik te maken van een stedelijke barbecue-installatie of door het meenemen van een eigen toestel in een door de stad afgebakende barbecuezone. Ik besef dat we de mensen zullen moeten aanzetten om de omgeving proper te houden en alles na de barbecue netjes op te ruimen, maar ik maak me sterk dat dit zal lukken.”

Delphine noemde als mogelijke locaties het natuurdomein Torwoud in Groenhove, het Ravenhofpark, het stadspark aan het stadskantoor en voorts op elke wijk een gunstige, centrale plek. “Torhout mag met zijn mooie parken, tuinen en groenzones niet achterblijven om dit waardevolle project te realiseren”, vindt ze. “En we hoeven het warm water zeker niet uit te vinden, want er bestaan al heel wat goed uitgewerkte reglementen in steden die barbecuezones hebben afgebakend. Ik denk aan Gent, Roeselare, Brugge en Kortrijk.”

“In tijden van individualisering is het belangrijk om het sociaal contact tussen mensen te bevorderen. Een barbecue is daarvoor een uitgelezen kans. Gezellig rond het vuur, samen lekker eten, iets drinken en genieten van de zon. Komt daarbij dat de privéruimte van heel wat mensen kleiner geworden is, onder meer door het wonen in appartementen. Niet iedereen heeft nog een tuintje om familie en vrienden uit te nodigen voor een gezellig onderonsje.”

Locaties met preventieadviseur bekijken

Schepen Elsie Desmet (CD&V) was voor het voorstel gewonnen, al kan het niet in een handomdraai uitgevoerd worden. “We dienen eerst alle mogelijke locaties ter plaatse te bekijken samen met onze stedelijke preventieadviseur en de deskundige milieu. Je kunt niet overal zomaar een barbecuezone creëren. We moeten rekening houden met tal van factoren inzake veiligheid en voorschriften van hogerhand. In een bos mag je bijvoorbeeld geen vuur maken. Eerst dienen ook de eigen stadsreglementen aangepast te worden: het algemeen politiereglement en de toegankelijkheidsreglementen voor Groenhove en de stadsparken. Die aanpassingen kunnen pas in september aan de gemeenteraad voorgelegd worden.”

De stad wil geen eigen betonnen barbecue-installaties bouwen, maar opteert in eerste instantie voor het afbakenen van zones waar de mensen met hun eigen toestel kunnen barbecueën. “We zullen die plaatsen met een bordje aanduiden”, aldus Elsie Desmet. “Het is de bedoeling om op elke wijk plus in het stadscentrum minstens één plaats te voorzien. Het Ravenhofpark zal wellicht niet in aanmerking komen, het stadspark aan het stadskantoor wel. We moeten alles nog uitklaren met de preventieadviseur. De reglementen van andere steden zijn inderdaad een grote hulp.”

Conclusie: in het openbaar barbecueën, wordt mogelijk in Torhout, maar nog niet in de zomer die voor de deur staat. Het project blijft nog even in de koelkast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier