Torhout moet op zoek naar directeur cultuurcentrum

Links waarnemende cc-directeur Karien Bardoel, die het rustiger aan wil doen, hier samen met schepen van Cultuur Lieselotte Denolf. © foto JS
Johan Sabbe

Karien Bardoel, sinds eind 2007 waarnemende directeur van het cultuurcentrum de Brouckere in Torhout, wil het rustiger aandoen. En dus moet het stadsbestuur op zoek naar opvolging voor haar functie. Gezocht: een nieuwe directeur voor het cultuurcentrum. Niet langer een waarnemende opdracht, maar een effectieve.

Het cultuurcentrum de Brouckere werd op 13 oktober 1995 officieel geopend. Enkele maanden later, in februari 1996, kwam Karien Bardoel als administratief medewerkster in dienst van het cc. Vele vormen van culturele beleving lagen haar na aan het hart en eind 2007 werd ze waarnemende directeur van het cultuurcentrum. Sindsdien ontfermt ze zich jaarlijks over de programmatie, een vette kluif.

Zich minder stress op de hals halen

Karien vervulde haar directiefunctie ad interim met zoveel vuur, dat ze jaar na jaar die taak kreeg toegewezen. En jaar na jaar voor de programmatie van het cc zorgde. Met onder andere de samenstelling van de telkens weer in het oog springende stijlvolle programmabrochure.

Nu vindt ze het welletjes geweest. Ze is bijna 57 en wil meer tijd voor zichzelf. Om boeken te lezen, naar concerten te gaan, te koken en noem maar op. Plus: ze wil zich minder stress op de hals halen, want een cultuurcentrum vakkundig leiden, valt niet te onderschatten.

“Dus zullen we een nieuwe, effectieve directeur voor het cc aanwerven”, zegt schepen van Cultuur Lieselotte Denolf (CD&V). “Karien wil een stapje terugzetten en dat respecteren we. Ze heeft de voorbije jaren uitstekend werk verricht.”

N-VA wijst op meerkost die eruit voortspruit

Blijkbaar wil Karien vanaf nu een halftijdse functie als cultuurfunctionaris bekleden. Ze is dus niet van plan om het werkveld volledig te verlaten.

Tijdens de gemeenteraadszitting van maandagavond wees Eva Maes (N-VA) op de rare gang van zaken. “Met alle respect voor de betrokken ambtenaar, die ik respecteer, maar het is raar dat we een extra functie moeten creëren omdat zij halftijds wenst te werken. Als elke werknemer van de stad zoiets wil, dan zal dat financieel geen lachertje worden. Hier speelt een serieuze meerkost mee.”

Schepen Denolf: “Zorgen voor je personeel is keuzes maken. Het is in het cc een aparte situatie, aangezien Karien Bardoel al die tijd waarnemend directeur is geweest. De nieuwe directeur zal er komen na examens, waarbij we op zoek gaan naar diegene met de beste competenties. We vinden dat op dit moment de beste optie. De nieuwe directeur wordt iemand op A-niveau en zal dus inderdaad wel wat kosten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.