De CBD-shop wil zich vestigen in het huurpand op de Markt waar jarenlang de winkel Plena Luna heeft bestaan, net naast de horecazaak Vicini en vlakbij het oud-stadhuis. De initiatiefnemer is Oscar Yaldiz, uitbater van het Eethuis 't Hoekske even verder op de Markt, samen met Sina Heydari, een vriend van hem.

Reglement maandag in de gemeenteraad

Toen het nieuws uitlekte dat er in het bewuste pand een cannabiswinkel zou ondergebracht worden, liet burgemeester Kristof Audenaert (CD&V) direct zijn afkeer blijken. "We doen al het mogelijke om onze stadskern aantrekkelijker te maken en het lokale handelsapparaat aan te zwengelen", zei hij. "We willen de leegstaande winkelpanden wegwerken, maar niet op deze manier. Dit is niet de speciaalzaak die we voor ogen hebben om klanten naar onze binnenstad te lokken. We zullen onderzoeken wat we hiertegen kunnen ondernemen."

Blijkbaar heeft het College van Burgemeester en Schepenen de oplossing gevonden: een politieverordening die de vestiging en uitbating van dergelijke zaken in de stadskern onmogelijk maakt. Maandag wordt het reglement aan de gemeenteraad voorgelegd en hoogstwaarschijnlijk ook goedgekeurd.

Niet binnen straal van een kilometer van scholen

Burgemeester Audenaert is een weekje onbeschikbaar vanwege vaderschapsverlof - vorige week werd zijn tweede kindje Louise geboren - en dus licht schepen van Leefmilieu Elsie Desmet (CD&V) de verordening toe.

"Als het stedelijke reglement wordt goedgekeurd, zal het College van Burgemeester en Schepenen de vestigingsvergunning weigeren voor handelszaken die producten verkopen op basis van cannabis, als die winkels zich binnen een straal van een kilometer ten opzichte van onder andere scholen bevinden. Het is de bedoeling dat het reglement na de goedkeuring onmiddellijk in werking treedt. Dat zou betekenen dat de bewuste zaak zich niet op de Markt kan vestigen."

Dat wordt door schepen van Financiën en Onderwijs Joost Cuvelier (CD&V) bevestigd. "De CBD-shop op de Markt bevindt zich duidelijk binnen een straal van een kilometer ten opzichte van de scholen. Hij zal er dus geen vergunning van de stad krijgen."

Overigens: als de cannabiswinkel zich op een andere locatie vestigt, die wél voldoende afstand respecteert ten opzichte van de scholen, wacht er de uitbaters een fikse gemeentelijke belasting. Ook dat reglement staat ter goedkeuring op de gemeenteraadszitting van maandag. Schepen Cuvelier: "We voorzien een openingsbelasting van 7.500 euro en daarna een weerkerende belasting van 2.000 euro per jaar. Van zodra goedgekeurd, gaat ook dat reglement onmiddellijk in."

Initiatiefnemers willen eerst advocaat raadplegen

De initiatiefnemers Oscar Yaldiz en Sina Heydari van de CBD-shop Hemp willen eerst hun advocaat raadplegen alvorens te reageren. Wel blijven ze erbij ze dat ze vast van plan zijn om hun zaak over twee weken op de Markt te openen. "We doen niets onwettigs", luidt het. "Het stadsbestuur belaagt ons zonder reden. Als het reglement er komt, zullen we kijken hoe we het juridisch kunnen aanvechten."

Recent werden in Brugge en Roeselare al CBD-shops geopend. Het zijn winkels waar je legaal cannabisproducten kunt kopen. De gebruikte planten bevatten geen THC (Tetrahydrocannabinol), wat cannabis als drug gevaarlijk maakt. De dingen die in de CBD-shops verkocht worden, zijn op basis van het volgens de verkopers volstrekt ongevaarlijke en wettelijk toegelaten cannabidiol (vandaar CBD), een van de onderdelen van cannabis. Als je uit de cannabisproducten het illegale THC onttrekt, kun je niet meer high worden van wat er overblijft.

Maar toch is het Torhoutse stadsbestuur duidelijk geen fan.