Tom Spier : “Wil van fout imago en rebels bestaan af”

Redactie KW

Met ingang van elk nieuw jaar worden goede voornemens geuit. Tom Debaillie uit Kortrijk, die pas uit de gevangenis is ontslagen, wil daarin niet onderdoen. De ex-wereldkampioen bodybuilding, later de geoefende vechter en ‘de schrik van het Kortrijkse uitgaansleven’ zegt definitief komaf te willen maken met zijn alter ego ‘Tom Spier’, zijn fout imago en zijn rebels bestaan.

Tom Debaillie is weer vrij, zij het onder elektronisch toezicht. Zijn werkstraf als hulpje bij de afvalverwerkende intercommunale Mirom zit erop. Hij huist in een appartement in de Oude Vestingstraat, jawel, in de schaduw van het politiehoofdbureau in Kortrijk. Met buur-agent wil hij voortaan op goede voet leven. Ooit was het andersom. „Was er alweer hommeles onder de nachtbrakers in de Kortrijkse uitgaansbuurt en viel de naam Tom Spier dan kon ik het schudden. De politie rukte uit voorzorg met minstens zes combi’s uit.”

Van kwaad naar erger

Tom Spier is een begrip in het Kortrijkse uitgaansleven én in het bodybuilden. „Ik beleefde tot omstreeks 1999 mijn topjaren, won dertien wedstrijden zowel nationaal, als internationaal.” Maar daarna liep het fout. Na zes weken voorhechtenis werd Tom Debaillie in 2001 veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk celstraf en een boete. Het ging van kwaad naar erger. In 2006 kreeg Tom last met enkele jongeren en ontstak hij in blinde woede. „Ik ging tekeer als een geoefend vechter.” Een jongen lag 29 in coma, een kok die tussenbeide kwam liep een kaakbeenbreuk op. „Op vandaag zijn alle slachtoffers volledig vergoed”, aldus Tom Debaillie. „240.000 euro heb ik afgedokt en ik heb de slachtoffers persoonlijk mijn excuses aangeboden. De toekomst? Misschien word ik weer personal coach in de wellness of run ik weer Le Neuf in Kortrijk. Of solliciteer ik bij Mirom. Ik voel me geroepen om het familievermogen te helpen in stand te houden. Het historisch kasteel Hoog Mosscher van mijn ouders bestaat sinds 1200 en dient ten alle prijze in de familie te blijven.”

(JPT)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Kortrijks Handelsblad)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.