Toeristisch vissersschip Crangon rekent op Vlaamse subsidies

Redactie KW

Het vissersschip Crangon krijgt het steeds moeilijker om te overleven. „Wij wachten op subsidies van de overheid, die voor de broodnodige ademruimte moet zorgen”, zegt William Delanoye van vzw Den Ijslander, die het schip uitbaat. De Crangon is beschermd als varend erfgoed. Aan boord van het schip kunnen toeristen een unieke tocht op zee maken en de geheimen van het vissersleven leren kennen.

De Crangon is een schip van reder Willy Versluys, maar vzw Den Ijslander neemt de dagelijkse organisatie voor zijn rekening. „Gelukkig is Willy een nostalgisch persoon, anders had hij de Crangon al lang verkocht”, vertelt William Delanoye, penningmeester en secretaris van vzw Den Ijslander. „Ik offer veel vrije tijd op om de Crangon in leven te houden, net als de andere vrijwilligers. Ik verzorg de correspondentie, zowel via mail en telefoon, registreer de boekingen en hou de financiële kant van de zaak bij. Maar al te vaak gebeurt het dat ik bezoekers moet afbellen, omdat de vaarten sterk afhankelijk zijn van de weersomstandigheden”, vertelt de oud-visser. De vzw werkt met een beperkt groepje vrijwilligers die op een kleine vergoeding kunnen rekenen. „Wij zouden graag wat uitbreiden, maar momenteel is dat niet mogelijk door ons beperkt budget”, klinkt het. (MJ)

Wie mee wil varen met de Crangon betaalt 30 euro en krijgt na een leerzame vaart een kilo versgevangen garnalen mee naar huis. Meer info op www.crangon.be of 0476 75 63 57

Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht) van 26 september 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier