Teveel wieren in Kasteelgracht Ieper bedreigen leven in het water

Redactie KW

In de Kasteelgracht in Ieper woekeren abnormaal veel drijvende wieren. De Kasteelgracht is het gedeelte van de Ieperse vestinggrachten tussen de Menenpoort en het voormalige openluchtzwembad.

De draadwieren zijn daar kunnen woekeren omdat dit deel van de vestingen sinds enige tijd stilstaand water geworden is. De afwatering gebeurde vroeger via de Wieltjesgracht richting Ieperlee, maar nu gebeurt dat ter hoogte van de Rijselsepoort richting Verdronken Weide. Daardoor stroomt het water in de Kasteelgracht niet meer: het is stilstaand water geworden. Door het warme voorjaar met veel zonlicht hebben de wieren zich daar massaal kunnen ontwikkelen.

Schadelijk voor alle leven

De wieren vormen zo’n dik en groot geheel, dat er geen zonlicht meer door kan. En dat is schadelijk voor de dieren en andere planten in het water. Afstervende wieren doen ook nog eens het zuurstofgehalte in het water dalen, wat opnieuw schadelijk is voor alle leven in de Kasteelgracht.

Wegscheppen en verluchten

Er zal nu enerzijds geprobeerd worden om de wieren weg te scheppen. Anderzijds zullen volgend jaar twee beluchters geplaatst worden. Die moeten zorgen voor beweging in het water. De stroming zal de wieren ook naar de kant duwen, waardoor ze makkelijker weg te scheppen zijn. Het aankopen en plaatsen van deze beluchters (met de nodige elektrische aansluiting) zal de stad ongeveer 11.500 euro kosten.

(PL/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier