Tentoonstelling over Canada in tabaksmuseum

Redactie KW

In het nationaal tabaksmuseum in Wervik loopt er momenteel een tentoonstelling over Canada. Zowel kinderen als volwassenen leren er bij over de Belgen die vroeger massaal naar Canada vertrokken om er op de tabaksplantages te werken.

Het tabaksmuseum mikt met de tentoonstelling vooral op kinderen tussen 8 en 12 jaar. Ze leren daar over de Vlamingen die tussen 1850 en 1950 naar Canada trokken om er tabak te gaan plukken. Maar ook voor de volwassenen is er heel wat te zien, zegt Caroline Brodeoux van het tabaksmuseum.

De bezoekers ontmoeten ook Martina De Ridder, de schrijfster van “Goudgele Virginia”. Zij woonde zelf anderhalf jaar in Canada en leerde er heel wat mensen kennen die op de tabaksplantages werkten. “Ik heb heel veel Vlamingen geïnterviewd. Mensen van 70, 80 jaar. Mensen die het dus nog uit de eerste hand kunnen vertellen. Hoe ze als kind geëmigreerd zijn of zelfs als jong koppel. En ik heb gewoon twee voorbeelden genomen”, vertelt Martina.

Het museum verwacht deze week zo’n 250 kinderen voor deze tentoonstelling. En wie al een kijkje kwamen nemen, is alvast erg enthousiast. De tentoonstelling over Canada loopt nog tot eind deze maand.

(R.Q/A.D.)

Tentoonstelling over Canada in tabaksmuseum

Bekijk hier de reportage

Meer vanavond in het nieuws op WTV vanaf 18u00

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.