Tarief van tandartsen vaak onduidelijk

Redactie KW

De tarieven van onze tandartsen zijn niet doorzichtig. Dat blijkt uit een onderzoek van Bond Moyson West-Vlaanderen en Test-Aankoop. Zo hangt het tarief in grote mate af van het statuut van de tandarts. Geconventioneerde tandartsen respecteren de officieel vastgestelde tarieven grotendeels, niet-geconventioneerden doen dat al veel minder en rekenen vaak supplementen aan. Bond Moyson voerde vanmorgen actie op de markt in Wervik.

Daarnaast zijn tandartsen niet verplicht het aan de patiënt aangerekende bedrag in te vullen op getuigschriften. Bij niet-ingevulde getuigschriften wordt vaker een hoog supplement aangerekend. Voorts hangt slechts een minderheid van de tandartsen in de wachtkamer een affiche met zijn statuut, en dat is nochtans verplicht.

Opvallend is ook dat heel weinig tandartsen gebruik maken van het derdebetalersysteem. De meeste patiënten, dus ook de zwakkere
sociaal-economische groepen, moeten het volledige bedrag voorschieten voor ze een deel terugkrijgen van hun ziekenfonds.

Test-Aankoop en Bond Moyson West-Vlaanderen willen onder meer dat tandartsen informatie over hun statuut en de courante interventies duidelijk afficheren voor patiënten, dat de officiële tarieven herzien worden en dat tandartsen verplicht worden het aangerekende bedrag op het getuigschrift in te vullen.

Uit de Belgische gezondheidsenquête van 2004 blijkt dat slechts 49% van de Belgen het jaar voordien een bezoek bracht aan de tandarts en dat een tandartsbezoek een van de eerste zaken is die geschrapt worden bij financiële problemen.

(jv-belga)

Meer hierover in het WTV-nieuws vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.