Tabakshandelaars in grensstreek profiteren van hoge tabaksprijzen in Frankrijk

Redactie KW

De tabakshandelaars in de grensstreek rond Adinkerke en menen verwachten vanaf dit weekend nog meer Franse klanten. De prijs voor sigaretten is in Frankrijk weer gestegen. Eén pakje kost bij ons tot 1,8 euro minder. Maar er is ook ongerustheid. Er komt een Europese richtlijn aan, waardoor handelaars tabakswaren niet meer mogen uitstallen. Ze vrezen daarom een toename van illegale verkoop, en daardoor inkomstenverlies.

Menen en Adinkerke lokken traditioneel veel tabakstoeristen. Fransen komen vaak van ver om sigaretten in te slaan. Sinds gisteren is de prijs voor sigaretten nog eens gestegen. Voor een pakje Marlboro bijvoorbeeld betaalt de Fransman hier 1,8 euro minder. Handelaars houden zich klaar voor nóg meer Franse klanten.

Ander onheil

Toch is er geen euforie bij tabakshandelaars, want ze zien ander onheil op hen afkomen. Tabakswaren mogen van Europa binnenkort wellicht niet meer zichtbaar in de rekken liggen. Verpakkingen zouden allemaal wit moeten zijn, met hetzelfde lettertype.

Terwijl wij meer en meer naar Frankrijk gaan om te tanken, want dat is daar nu goedkoper, profiteren de Fransen voorlopig volop van het prijsvoordeel voor tabak.

Tabakshandelaars in grensstreek profiteren van hoge tabaksprijzen in Frankrijk

Bekijk hier de reportage

(JV/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.