Symposium legt milieuproblemen in grensstreek bloot

Redactie KW

Grenzen kunnen milieuproblemen versterken. Neem nu de uitbreiding van de industriezone in Halluin ter hoogte van de Muruissonstraat en de Moeskroenstraat in Rekkem. De Franse fabrieken zouden daar tot op 35 meter van de Vlaamse huizen komen.

“Als we de Frans overheid daarop wijzen, zeggen ze: we zijn het vergeten, want normaal houden we rekening met een buffer. Ik zeg u dat ze doelbewust geen buffer aangelegd hebben,” zegt Florant Denaghel van de Menense milieuraad.

Er is niet alleen de visuele vervuiling, maar ook de luchtverontreiniging. Langs de grens, opnieuw in de Murissonstraat zouden opvallend veel mensen kanker hebben.

“Men zegt dikwijls dat in België de aarde door de milieuvervuiling schreeuwt, maar hier in Menen huilt ze,” weet Frans Declercq.

Is de verbrandingsoven van Halluin de boosdoener of zijn het onze eigen bedrijven die de lucht in Menen zo vervuilen? Ons Erfdeel, die ook in de Murissonstraat ligt, wil alvast het debat aanzwengelen en vooral alle betrokken partijen samenbrengen tijdens dit symposium. Ze wil zeker niet Frankrijk met de vinger wijzen.

“Ik denk dat ze dat in Vlaanderen wel zeggen,” licht Wim Vanassche van Ons Erfdeel toe. “Maar anderzijds heb ik tijdens de voorbereiding van dit symposium vastgesteld dat de Fransen zeggen dat het van ons komt. Men schuift de zwarte piet naar elkaar door.”

Ook vaak vernoemd in dit verhaal is het schrootverwerkend bedrijf Galloo uit Menen. Dar geeft toe dat het pcb’s uitstoot. Maar 5 jaar geleden voerde het een saneringsplan door. En dus kan ons bedrijf niet in zijn eentje voor alle vervuiling verantwoordelijk gesteld worden, zegt de directie.

“U mag gerust bellen naar de milieuinspectie in Brussel,” zegt Rik Debaere van Galloo Recycling. “Zij hebben ons gefeliciteerd met ons saneringsprogramma en uit de metingen blijkt ook dat het pcb-gehalte fors gedaald is.”

Stof genoeg dus om over de praten tijdens dit symposium, maar dat is nu net waar de burgemeester van Menen problemen mee heeft. Zo vraagt hij zich af waarom Vlaanderen en Frankrijk niet vlotter elkaars meetgegevens uitwisselen. Dat zou al een stap in de goeie richting zijn. Dat is trouwens ook één van de conclusies van dit symposium.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier