Sven Lanssens terug thuis na doktersstage in Maleisië

Redactie KW

Na een stage van vijf weken in een ziekenhuis in Maleisië is Sven Lanssens opnieuw Gistelnaar en student aan de universiteit van Gent. Hij leerde dat de geneeskunde er op een behoorlijk peil staat.

Sven Lanssens uit de Warandestraat studeert voor dokter in de geneeskunde. Straks begint hij aan zijn zesde jaar. Tijdens de voorbije zomer trok hij met drie medestudenten – Bart, Daphne en Elise – naar Zuid-Oost Azië. Maleisië was hun land van bestemming.

„Wij kwamen terecht in een vrij groot ziekenhuis. Acht verdiepingen hoog en met een vrij ouderwets uitzicht. Maar een positieve vaststelling was wel dat ze er wel degelijk de technologie van een modern ziekenhuis bezitten. Alleen, ze maken er niet vaak gebruik van. Het stellen van een diagnose gebeurt nog heel veel met de handen, de ogen en de stethoscoop”, vertelt Sven. „Bovendien komen zij met hun manuele werkwijze dikwijls tot dezelfde diagnose als met een echografie. Toch wel confronterend : wij vertrouwen op onze technologie, zij op hun handen.”

Urenlang wachten

Sven stelde ook vast dat de dokter daar heilig is en de patiënt onmondig. De ouders van een patiëntje dat ontslagen werd, moesten wachten op enkele voorschriftbriefjes. De dokter verloor dat uit het oog. Die mensen bleven urenlang geduldig wachten, tot de dokter hen opmerkte en aan die briefjes terugdacht…

Zoals in heel veel ontwikkelingslanden heb je in Maleisië twee soorten geneeskunde. Er zijn de goedkope staatsziekenhuizen en dure privé-klinieken. „Toch valt het in Maleisië nog best mee, als je de vergelijking maakt met andere Aziatische landen”, meent Sven. (Arnold Naert)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht) van 26 september 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier