Stroomfactuur in West-Vlaanderen tot 137 euro duurder door succes zonnepanelen

Redactie KW

UPDATE – Eind maart raakte bekend dat door het succes van zonnepanelen, de stroomfactuur jaarlijks gemiddeld 72 euro (87 euro inclusief btw) duurder wordt voor een gemiddeld gezin in het werkingsgebied van distributienetbeheerder Eandis. In West-Vlaanderen kan dat bedrag oplopen tot 137 euro. Dat schrijven De Standaard en het Nieuwsblad.

Guy Peeters, topman van Eandis, erkent dat de bijkomende som sterk verschilt binnen Vlaanderen. De regel is dat subsidies verrekend worden in de regio waar de hernieuwbare-energieinstallatie staat, legt hij uit. Wie dus woont in regio’s met veel groene stroom, en in het bijzonder zonne-energie, moet veel meer betalen dan de elektriciteitsverbruikers in gebieden met weinig zonne-energie.

Gepeperde rekening

In West-Vlaanderen hebben nu eenmaal heel wat bedrijven hun daken vol gelegd met zonnepanelen. West-Vlamingen mogen dus uitkijken naar een gepeperde rekening. Wie in het gebied van netbeheerder Gaselwest woont (bijna heel Zuid-West-Vlaanderen en de Westkust), zal 137 euro meer moeten betalen. Wie tot de Intercommunale Imewo behoort (regio Brugge en de Oostkust), zal 95 euro per jaar extra moeten betalen.

Goed nieuws voor klanten Infrax

West-Vlamingen die in het gebied van Infrax wonen (Middelkerke-Torhout-Harelbeke), hebben geluk. Zij moeten helemaal niets extra ophoesten. In andere provincies waar Infrax netbeheerder is, moeten de klanten 3 euro per maand extra betalen.

(BS/Belga)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur. En vrijdag in de Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier