Stille 11 novemberherdenking in Moorsele en Wevelgem

Lothair Vanoverberghe hoopt alsnog een krans te mogen leggen tijdens de officiële plechtigheid. (foto SLW)
Redactie KW

Op 11 november is het Wapenstilstand. Jaarlijks vindt er een ceremonie plaats aan het graf van de onbekende soldaat, maar om de bekende redenen komt er nu geen uitgebreide herdenking. Terwijl het in 2020 precies 75 jaar geleden is dat WO II werd beëindigd. Lothair Vanoverberghe is vol begrip, maar ook ontgoocheld.

De werkgroep Militaria van Heemkundige kring Wibilinga Moorsele-Wevelgem had zich 2020 helemaal anders voorgesteld, tal van herdenkingsmomenten stonden op de agenda. “In april wilden we de gesneuvelde Wevelgemse parachutist Paul Duquesne herdenken, in mei begon 80 jaar geleden WO II en planden we de herdenking van de gesneuvelden van de meidagen 1940.” Lothair Vanoverberghe schikt zich vanzelfsprekend naar de omstandigheden, maar hoopt dat de geplande herdenkingen in de toekomst alsnog kunnen plaatsvinden.

Zonder kransen

Sinds tien jaar is hij coördinator van de 11 novemberherdenking in Moorsele. Het was traditie dat de stoet vertrok aan café De Klokke. De harmonie, de brandweer, de verschillende vaandeldragers en de genodigden legden de plechtige stoet af richting het graf van de Onbekende Soldaat, waar de klassieke hymnes werden gespeeld en kransen neergelegd.

“Door de pandemie hadden we een aangepast programma voor dit jaar uitgestippeld”, zegt Lothair die dit jaar het voorzitterschap van de werkgroep Militaria doorgaf aan Dominique Demey. “Dit keer geen optocht met de harmonie en brandweer. Enkel om 11 uur een trompettist die de Last Post blaast, een plechtig moment waarbij we de kransen neerleggen en dat is het. In zowat tien minuten zou de plechtigheid afgelopen zijn.”

Vier personen

De laatste coronamaatregelen nopen andermaal tot een aanpassing van de herdenking. Een drastische aanpassing, want er mogen slechts vier personen aan deelnemen. “En daar hoor ik, of iemand anders die de voorbije jaren de plechtigheid en andere herdenkingsmomenten hielp organiseren, niet bij”, klinkt het bitter.

“Er liggen genoeg ijzers in het vuur maar we mogen ze momenteel niet smeden”

“Naast de twee Moorseelse schepenen zal er nog een trompettist aanwezig zijn en een fotograaf die het moment moet vastleggen om achteraf in de gemeentekrant te publiceren. Wijzelf krijgen niet de gelegenheid om een krans neer te leggen. Er is zelfs strikte geheimhouding omtrent het precieze tijdstip van de plechtigheid. We kunnen veronderstellen dat het om 11 uur is hoewel daar geen zekerheid over bestaat. Ik heb de vraag gesteld om alsnog een krans te mogen neerleggen, maar tot op heden kreeg ik geen antwoord.”

“Uitgesteld is niet afgesteld”, kijkt Lothair vooruit. “Er liggen genoeg ijzers in het vuur, maar we mogen ze momenteel niet smeden. Zoals de herplaatsing van een herdenkingsplaket voor de gesneuvelde weerstander Frans Noyelle aan zijn geboortehuis in de Ieperstraat. Of de herdenking van de Britse bemanning die sneuvelde in een crash van hun bommenwerper op 25 mei 1940, aan het monument op de Kezelberg.” (SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier