Steven Casteele en Nico Serroen winnen vlot in Nacht van West-Vlaanderen

Simon Mestdagh uit Assebroek werd verdienstelijk tweede in de 10 km Run Tom Compernolle. © Foto JS
Johan Sabbe

De Nacht van West-Vlaanderen is vrijdagavond met 5.156 deelnemers een onvervalste sportieve tophappening geworden. In de halve marathon werd Steven Casteele uit Gullegem in een ijzersterke tijd Vlaams kampioen en in de marathon zegevierde een dolgelukkige Nico Serroen uit Wevelgem.

Ideale omstandigheden vrijdagavond – zonnig maar toch niet té warm – en dus de grote volkstoeloop in Torhout, zowel op het vlak van wandelaars en lopers als qua publieke belangstelling. Voorzitter Dirk Verduyn en wedstrijddirecteur André Mingneau glunderden. Met op vrijdag 2.892 lopers en 2.264 wandelaars aan de start deed de Nacht 905 deelnemers beter dan vorig jaar.

Simon Mestdagh net niet de beste in de 10 km

In de 10 km Run Tom Compernolle werd Simon Mestdagh (25) uit Assebroek als mogelijke winnaar getipt, maar dat was zonder marathonloper Willem Van Schuerbeeck uit Merchtem gerekend. De 32-jarige atleet zette een scherpe tijd van 30’48” neer. Simon Mestdagh werd verdienstelijk tweede in 31’35”. Het brons ging naar Abdelilah Elhammaz uit Antwerpen in 31’43”. Misha Declerck uit Aartrijke werd vierde (32’16”).

Bij de dames won Hanne Verbruggen de 10 km (35’32”) vóór Ann-Sofie Claeys (38’29”) en Elien Danneels (39’56”).

Toptalent Steven Casteele ijzersterk in de halve marathon

Net na de halve marathon: v.l.n.r. tweede Mathijs Casteele, wedstrijddirecteur André Mingneau, winnaar Steven Casteele en derde Ward Van der Kelen.
Net na de halve marathon: v.l.n.r. tweede Mathijs Casteele, wedstrijddirecteur André Mingneau, winnaar Steven Casteele en derde Ward Van der Kelen.© Foto JS

In de halve marathon, voor de gelegenheid het Vlaams kampioenschap, zag Stijn Fincioen de bui al hangen. De 36-jarige atleet uit Aartrijke had in de Nacht al vijf keer de marathon gewonnen en twee keer de halve marathon, maar dit keer zou hij wellicht niet op kunnen tegen de broers Casteele. En dat bleek inderdaad te kloppen. Mathijs Casteele speelde haas voor zijn broer Steven Casteele uit Gullegem. Laatstgenoemde, 22-jarig toptalent en Belgisch kampioen op de 10.000 meter, wou de 21 km onder de 1u.05′ afleggen, de limiet voor deelname aan de Summer Universiade in augustus in de stad Taipei in Taiwan.

Steven won de halve marathon met verve en kroonde zich tot Vlaams kampioen, maar strandde op 1u.06’54”. Zijn broer Mathijs werd tweede in 1u.08’44” en Ward Van der Kelen uit Gooik derde in 1u.09’11”. Stijn Fincioen moest vrede nemen met de vierde plaats in 1u.09’47”. Gerd Devos uit Dentergem werd vijfde (1u.09’53”). Stijn droeg zijn race op aan wijlen zijn trainingsvriend Tom Compernolle, die dag op dag negen jaar geleden in een verkeersongeval om het leven was gekomen.

Bij de vrouwen ging de zege naar Anne-Marie Danneels (1u.21’43”) vóór Bianca Serroen (1u.21’52”) en Charline Vanneste (1u.22’45”).

Nico Serroen terug van weg geweest in de marathon

Marathonwinnaar Nico Serroen kwam dolgelukkig over de finish met zijn zoontje Liam (9) en dochtertje Nina (6).
Marathonwinnaar Nico Serroen kwam dolgelukkig over de finish met zijn zoontje Liam (9) en dochtertje Nina (6).© Foto JS

De marathon was niet sterk bezet en Nico Serroen uit Wevelgem rook zijn kans. De 39-jarige man uit Wevelgem had nochtans als gevolg van rugproblemen sinds september 2015 geen 42 km meer gelopen. Tijdens de Nacht deelde de ervaren atleet zijn marathon goed in en won al bij al gemakkelijk in 2u.41’23”. Andy Vanhaelewyn uit Ingelmunster werd tweede in 2u.44’26” en Frederik Saman uit Kortenberg derde in 2u.47’14”.

De beste dame was Véronique Coene (2u.59’07”) vóór Tamara Van Vooren (3u.05’48”) en Nathalie Pluvier (3u.15’39”).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier