Startfeest van 150 jaar kanaalzone Roeselare-Leie eind april in Roeselare

Redactie KW

Dit jaar vieren de provincie West-Vlaanderen, de steden Roeselare en Izegem en de gemeenten Ingelmunster, Oostrozebeke en Wielsbeke de 150ste verjaardag van de beslissing om het kanaal Roeselare-Leie te graven. Het vieringsjaar gaat op vrijdag 20 april in Roeselare van start

Om deze 150ste verjaardag te vieren wordt in 2012 een feestprogramma met tal van activiteiten georganiseerd in samenwerking met Westtoer (Toerisme Leiestreek), de West-Vlaamse Intercommunale, Waterwegen en Zeekanaal NV, Resoc/Serr Midden-West-Vlaanderen en TERF. Al eeuwenlang werden in de regio pogingen ondernomen om een bevaarbare waterweg te realiseren. Pas in 1862 werden deze pogingen, na decennialang ijveren, succesvol.

Toekomstige ontwikkeling

Tijdens het vieringsjaar gaat er niet alleen aandacht naar de geschiedenis van het 16,5 kilometer lange kanaal, maar wordt ook de huidige en toekomstige ontwikkeling van de kanaalzone in de kijker gezet. Zo zullen de resultaten van de acties van het Europese project ‘Waterways for Growth’ een plaats krijgen in het vieringsjaar. Het Europese project ‘Waterways for Growth’ heeft als doel de Europese waterwegen en hun omgeving op een duurzame manier te ontwikkelen. De Provincie West-Vlaanderen is een van de partners in het programma. Ook partners uit Groot-Brittannië, Duitsland, Zweden, België, Nederland en Noorwegen zetten hun schouders onder het project.

In West-Vlaanderen wordt met dit programma vooral ingezet op de kanaalzone Roeselare-Ooigem. De zone bestaat uit de steden Roeselare en Izegem en de gemeenten Ingelmunster, Oostrozebeke en Wielsbeke. Door middel van verschillende acties wil de Provincie West-Vlaanderen via het project de kanaalzone aantrekkelijker maken om er te ondernemen, werken, wonen en ontspannen. Concreet wordt er een ruimtelijke gebiedsvisie opgemaakt en wordt er onderzocht hoe bedrijven beter met elkaar kunnen samenwerken en welke (bijkomende) diensten er hen aangeboden kunnen worden.

Verjaardagsweekend 20-22 april

Het vieringsjaar gaat van start op vrijdag 20 april in Roeselare. Tijdens het eerste verjaardagsweekend (20-22 april) zullen tal van activiteiten worden georganiseerd aan de kop van het kanaal. Zo zal er een duikboot aanmeren, komen er historische boten, wordt een historische bedrijfstentoonstelling geopend, enz. Later op het jaar staan nog heel wat leuke activiteiten op de agenda, zoals een strand aan het kanaal, een openluchtcinema met projecties op bedrijfsgebouwen, het fietsfeest Leiestreek en een ambitieus kunstproject door samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en kunstenaars. (LVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.