Stadsambtenaren mogen overlastboetes uitschrijven tot 250 euro

Redactie KW

Tien ambtenaren van de sport-, groen- en technische dienst mogen voortaan gemeentelijke administratieve sancties of boetes geven bij overtreding van verschillende vormen van overlast. Ze moesten daarvoor een cursus van een 40-tal uren volgen bij de politie.

„Het is zeker geen heksenjacht op overtreders, maar eerder een sensibilisatie naar wie het met het veroorzaken van overlast niet te nauw neemt”, zegt Didier Pillaert, coördinator van de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) in de politiezone RIHO.

„Kleine overlast vind je op de containerparken, in en rond de zwembaden en op openbare plaatsen”, zegt Didier Pillaert. „De meest voorkomende gevallen in Izegem zijn inname van openbare plaatsen zonder vergunning (55 overtredingen in 2008 in Izegem), het plaatsen van fietsen op de openbare weg, voertuigen die op plantsoenen, speelpleinen of op de parking van het stadspersoneel rijden of staan (1 overtreding vastgesteld in 2008), wildplassen (40 keer in 2008) en nachtlawaai (33 overtredingen in 2008). In totaal werden in 2008 door de politie 166 processen-verbaal opgemaakt voor kleine overlast. Stadspersoneel dat meestal klein overlast vaststelt, mocht de overtreders niet sanctioneren. Nu mogen die tien dat wel. Ze mogen de overtreder zijn identiteitskaart vragen, maar ze moeten wel eerst hun identificatiebewijs van GAS-ambtenaar voorleggen.”

Boetes van 60 tot 250 euro

De GAS-ambtenaren kunnen boetes opleggen van 60 tot 250 euro. „Naar wie niet betaalt, kan een deurwaarder gestuurd worden”, voegt stadssecretaris Anton Jacobus eraan toe. Hij is tevens het hoofd van de Gemeentelijke Administratieve Sancties in Izegem. De secretaris wijst er ook op dat bijvoorbeeld herhaalde lawaaihinder in een café ook een reden kan zijn voor het stadsbestuur om het café tijdelijk te sluiten. (IB)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Izegem) van 6 februari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier