Stad moet nieuwe bouwaanvraag indienen voor plattegrond-kunstwerk duinenabdij

Redactie KW

Koksijde moet een nieuwe bouwaanvraag indienen om het plattegrond-kunstwerk van de duinenabdij een definitieve plaats te kunnen geven. Wordt die weer geweigerd, dan rest er niets anders dan de afbraak. Dat was te horen op de gemeenteraad van maandag 17 november.

„Nu we het toch over kunstwerken hebben : deze week kregen we een arrest van de Raad van State binnen dat de bouwaanvraag voor het beeld aan de Ster der Zee of de plattegrond van de duinenabdij, werd vernietigd, dit wegens niet voldoende gemotiveerd”, aldus burgemeester Marc Vanden Bussche.

“Dit kunstwerk werd er door de Vlaamse Gemeenschap neergepoot in het kader van Beaufort 2003. Na veel discussies kregen we het beeld bijna gratis, we moesten alleen het materiaal betalen. We wilden dit kunstwerk herbouwen in de ruïnes van de duinenabdij, om de bezoekers een beter beeld te tonen over de plattegrond van de abdijkerk. Het heropbouwen binnen de site werd ons geweigerd door Monumenten en Landschappen. “

“Een tweede optie was na het opbreken van de J. Van Buggenhoutlaan dit te plaatsen in de nabijheid van de molen, als uithangbord voor het museum, maar ook hier zitten we met een dilemma. De toelating tot het opbreken van de J. Van Buggenhoutlaan werd ondertekend door de directeur-generaal van openbare werken, maar de minister van openbare werken heeft voor de heraanleg van het gedeelte Van Buggenhoutlaan – Ter Duinenlaan, de werken nog maar eens uitgesteld. Nu gaan we een hernieuwde bouwaanvraag met meer motivatie indienen bij Stedenbouw. Indien dit ook wordt geweigerd, staat er ons niets anders te doen dan dit kunstwerk af te breken.”

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 21 november 2008.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.