Stad Ieper feliciteert Nobelprijswinnaar OPCW

Redactie KW

De Nobelprijs voor de vrede gaat dit jaar naar het OPCW, de internationale organisatie voor het verbod op chemische wapens.

De organisatie kreeg alvast ook felicitaties van de stad Ieper, want tussen beiden is er een duidelijke band. Het OPCW werd in 1997 in het leven geroepen en is gehuisvest in Den Haag. De zaal waar de uitvoerende raad van de organisatie vergadert, kreeg de Naam “Ieperzaal” naar de stad Ieper. Op die manier wordt het eerste gebruik van gas als massavernietigingswapen in de moderne oorlogsvoering in de onmiddellijke omgeving van Ieper permanent herdacht.

Sinds jaren neemt een delegatie van het OPCW deel aan de herdenking van Wapenstilstand in Ieper. In het najaar van 2012 organiseerde het OPCW drie studiebezoeken aan het volledig vernieuwde In Flanders Fields Museum. “De stad Ieper is ervan overtuigd dat het OPCW met haar wereldwijde inspanningen zoals controles op de chemische industrie, het ontmantelen van wapens en de controle op wapenvoorraden een bijzondere bijdrage levert aan de veiligheid en de vrede op onze aarde”, zegt burgemeester Jan Durnez. “Daarom is het OPCW de Nobelprijs voor de Vrede meer dan waard”.

(A.D.)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.