Sproeien met water uit polderwaterlopen verboden

Redactie KW

Het bestuur van de Polder Noordwatering verbiedt het sproeien met water uit de polderwaterlopen. Door de aanhoudende droogte maken de land en tuinbouwers meer gebruik van water uit de beken en de grachten om hun akkers te besproeien. Maar dat zorgt voor een te laag waterpeil voor deze tijd van het jaar waardoor de grond verzilt.

Het waterpeil staat veel te laag om de zomer zonder zorgen door te komen. Het heeft in de zaaitijd, dat is sinds drie maanden, niet meer voldoende geregend en dat is een ramp. Veel landbouwers zijn dan ook verplicht om te sproeien als ze hun oogst niet in gevaar willen brengen.

Dijkgraaf Elie Depotter: “Als het zoutgehalte in het water in ons poldergebied te hoog wordt dan is dat een hele periode onomkeerbaar. Daarom moeten we maatregelen nemen door te stoppen met beregenen. Die installaties gebruiken te veel water zodat we niet kunnen garanderen dat er voor de hele zomer genoeg water is.”

Door het verzilten dreigt op termijn echter ook het vee zonder drinkbaar water te vallen. Het bestuur van de Polder Noordwatering staat in voor de waterkwantiteit en kwaliteit voor Bachten de Kupe. Dat is de polder in de driehoek Nieuwpoort-Veurne- Lo-Reninge. De Noordwatering is met 26.000 ha en 3.500 km waterlopen de grootste van Vlaanderen.

(BV/LD)

Meer in het nieuws van Focus-WTV vanaf 18 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.