Spoorverkeer weer stil voor illegale vluchtelingen op de sporen

Redactie KW

(UPDATE) Vanmiddag om vier uur is het spoorverkeer weer stilgelegd in het station van Oostende. Dat komt omdat illegale vluchtelingen via de sporen bij het station op de terreinen van de haven probeerden te raken. Het gaat om een probleem dat het spoorverkeer al enkele weken af en toe lamlegt, ook ‘s nachts.

“De illegalen worden door de mensensmokkelaars afgezet bij een bosje naast het Oostendse Heilig Hartziekenhuis. Dat grenst aan de sporen, op een paar honderd meter van het station van Oostende”, zegt Erwin De Winne, hoofdinspecteur van Spoorwegpolitie aan Het Laatste Nieuws. “We moeten die kerels dan oppakken. Dat is onze opdracht. We kunnen niet anders dan het spoorverkeer tussen Brugge en Oostende stilleggen. Soms voor een kwartier, soms een halfuur of een uur. Voor onze veiligheid en die van de vluchtelingen.”

De jongste twee weken loopt het in Oostende de spuigaten uit. Sinds 11 januari werd het treinverkeer dagelijks stilgelegd omdat er vluchtelingen van de sporen geplukt moesten worden. De treinen liepen in totaal meer dan 1.000 minuten vertraging op tussen Brugge en Oostende.

“Dat zorgt voor enorm veel ergernis en frustratie bij de reizigers. De spoorwegen zelf staan machteloos”, bevestigt woordvoerder Bram De Saedeleer van spoorwegnetbeheerder Infrabel. “De lijn Brussel-Oostende is de drukste van het land. De impact van het gedoe met de illegalen in Oostende op het spoorverkeer is groot. We hebben er zelf geen vat op, maar mogen het wel telkens uitleggen aan de misnoegde reizigers. Er moet dringend naar een oplossing worden gezocht.”

(jv/belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.