SP.A zet vraagtekens bij CoGreen (Electrabel) om in te tekenen op aandelen windmolens Poperinge

Redactie KW

Via GoGreen geeft Electrabel naar eigen zeggen buurbewoners de kans om te investeren in de windturbines in hun buurt. Volgens SP.A krijgen evenwel slechts 160 inwoners de kans om een volledig pakket aandelen te kopen.

Afgelopen weekend opende Electrabel in Poperinge haar vierde Electrabel CoGreen windmolenpark in Vlaanderen. “Op de opening kondigde Electrabel met grote trom aan dat inwoners van Poperinge en Vlamertinge reeds intekenden op 70 procent van de beschikbare aandelen”, weet Vlaams parlementslid Jurgen Vanlerberghe (SP.A). “Wat er echter niet werd bij verteld, is dat amper een handvol mensen de kans krijgt om mee te investeren in dit windmolenpark. 160 mensen om precies te zijn. Nochtans wonen in het gebied meer dan 17.000 inwoners ouder dan 18 aan wie de kans gegeven wordt om aandeelhouder te worden.”

Groot draagvlak

“Er bestaat bij de Poperingenaars een groot draagvlak bestaat voor dit windmolenproject. Al van bij de eerste plannen was er bovendien veel vraag naar mogelijkheden om mee te kunnen investeren. Dit is een gemiste kans van Electrabel”, vindt Jurgen Vanlerberghe. “Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat Electrabel co-green in de eerste plaats een mooie façade is voor wat toch veel weg geeft van een lege doos. Laat ons eerlijk zijn, als je minder dan een procent van de bevolking de kans geeft om in te tekenen, dan kan ik toch niet anders dan besluiten dat Electrabel niet echt wakker ligt van burgerparticipatie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier