Somalische piraat die West-Vlamingen gijzelde bij verstek veroordeeld tot tien jaar

Redactie KW

Het Brusselse hof van beroep heeft een Somalische piraat bij verstek veroordeeld tot tien jaar cel, de straf die hij ook al kreeg van de correctionele rechtbank. De Somaliër was betrokken bij de kaping van de steenstorter Pompei in 2009, met aan boord twee West-Vlamingen, en bij een poging om het vrachtschip Petra te kapen in november 2010. De verdediging heeft nu de mogelijkheid om verzet aan te tekenen.

De steenstorter Pompei werd midden april 2009 gekaapt op 700 mijl van de Somalische kust. Pas 71 dagen later, eind juni 2009, lieten de piraten de opvarenden vrij, nadat er een losgeld van 1,94 miljoen euro was betaald.

Eind november 2010, toen het Belgische fregat Louise-Marie deelnam aan de operatie Atalanta tegen de piraterij voor de Somalische kust, kon het een kleine motorboot met zeven opvarenden onderscheppen die zich opmaakten om het vrachtschip Petra te kapen. Er werden foto’s gemaakt van de zeven verdachten en drie bemanningsleden van de Pompei herkenden één man, Abdihassan Ahmed, als één van de kapers.

Eén van die bemanningsleden trok zijn herkenning later in maar de andere twee, de kapitein en de tweede stuurman, bleven erbij dat de opgepakte man betrokken was bij de kaping en gijzeling. Bovendien bleek dat de Somaliër minstens viermaal telefonisch contact had gehad met een berucht piratenleider.

(belga/JV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.