Sofie Vanhoutte met haar rolstoel naar Misses Globe

Redactie KW

Sofie Vanhoutte is rolstoelgebruiker én een van de kandidates voor Misses Globe Belgium. “Met een statement heeft het absoluut niets te maken. Ik doe het uit pure goesting. Door mij te zien kunnen andere rolstoelgebruikers ook zin krijgen in een ‘funny move’, lacht de 35-jarige Zedelgemse, geboren met een open rug en vanaf haar dertigste definitief in een rolstoel.

Je bent op 7 maart een van de 22 West-Vlaamse kandidates voor ‘Misses Globe Belgium’. Hoe ben je erbij gekomen ?

Sofie : “Eind november viel er een of andere nieuwsbrief van Misses Globe in mijn mailbox. Omdat ik nogal curieus van aard ben, ging ik onmiddellijk een kijkje nemen op de website van de organisatie. (lacht) De voorwaarden bleken simpel : vrouw zijn en ouder dan 26 jaar. ‘Ik voldoe’, dacht ik bij mezelf. Zonder aarzelen schreef ik me in. Ik moest mezelf voorstellen en dat deed ik met veel plezier. Ik meldde eerlijkheidshalve dat ik een rolstoelgebruiker was, maar voor de rest maakte ik er weinig tralala over. Dat vind ik ook niet nodig. Je moest er ook drie foto’s bijvoegen. Toevallig had ik via de actie ‘Fotomodel voor één dag’ in Antwerpen enkele heel schone foto’s van Bart Meeuws liggen. Ik voegde ze er als bijlage bij.”

Daarna was het nagelbijtend afwachten ?

Sofie : “Maar neen ! Geselecteerd worden was het verste van mijn gedacht. Ik had eens goed kunnen ‘stoefen’ met mijn foto’s en dat vond ik al de max. Voor mij was de verkiezing al geslaagd…”(lacht)

Maar plots was het toch menens ?

Sofie : “Ik vergeet het nooit meer. Op 3 december werd ik op de trein opgebeld. Het was de organisatrice van Misses Globe. “Op het inschrijvingsformulier ben je vergeten je huisnummer te noteren. We hebben het dringend nodig, want je bent bij de geselecteerden”, klonk het aan de andere kant van de lijn. Ik hoorde het donderen in Keulen. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek bij haar in Gistel. Eerlijk gezegd had ik nog nooit gehoord van Misses Globe, maar dat mocht ik waarschijnlijk niet laten merken…”(lacht)

Als rolstoelgebruiker deelnemen aan een verkiezing als Misses Globe Belgium. Is het een statement ?

Sofie : “Echt niet ! Ik heb er gewoon goesting in. Ik doe het uit pure ‘goeste’. Door mij te zien kunnen ook andere mensen met iets misschien ook zin krijgen in een funny move. Mensen moeten zich goed voelen en durven. Ik heb me ingeschreven en heb er geen spijt van. We zien wel wat het wordt. Ik ben gewoon Sofie en wat intuief goed voelt, dat doe ik. Als ik iets in mijn kop heb, dan drijf ik het door. Ik ben een doordrijver. Koppig, hé. Mocht ik het mezelf gemakkelijk maken, dan zat ik zeven dagen op zeven, vierentwintig uur op vierentwintig uur thuis. Met een muilband en in een dwangbuis. Maar zo ben ik niet. Ik heb uitdagingen nodig. Meer nog : ik leef ervan. Ik wil dat ook andere mensen dat beseffen. Met positieve kracht kom je gewoon veel verder. Het heeft geen zin om in een hoekje te zitten en te wachten. Met mijn deelname aan Misses Globe Belgium hoop ik ook het enthousiasme bij andere mensen wakker te maken.”

(DL voor kw.be)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Weekbode Torhout) van vrijdag 12 februari 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier