Sofie Vandeputte getuigt over hitte en smog in Moskou

Redactie KW

Sofie Vandeputte verblijft sinds 22 juli in Moskou. Als pas afgestudeerde Master in de meertalige communicatie is ze er op zoek naar werk. Wij vroegen ons af hoe ze daar overleeft, nu Rusland wordt getroffen door de ergste hittegolf en bosbranden ooit.

Al voor de 48ste dag op rij loopt de temperatuur in de Russische hoofdstad op tot 40 graden en zelfs meer. Hoe houd je het hoofd koel in zo’n situatie ? “Toen ik pas aankwam, was er gelukkig nog geen sprake van smog en giftige rook die het stadsleven lam legt, maar de aanhoudende hitte en droogte brengen uiteraard ook heel wat problemen met zich mee”, zegt Sofie. “Zo is een groot deel van de graanoogst vernietigd, grasperken en tuintjes liggen er verdord bij. Net als de Moskovieten probeer ik zoveel mogelijk binnen te blijven, genoeg water te drinken en af en toe verkoeling te zoeken op de datsja (Russisch vakantiehuisje op het platteland, red.). Er zijn jammer genoeg al heel wat doden gevallen door onverantwoord gedrag : veel Russen drinken overmatig veel alcohol en gaan dan zwemmen in een rivier of meer, zonder rekening te houden met het temperatuurverschil. De officiële dodentol door verdrinking ligt al op zesendertig.”

Brandweer machteloos

Door de hitte en de droge zuidelijke wind staat het grootste deel van Europees Rusland in brand. Sofie was zelf getuige van een beginnende brand op 80 kilometer van Moskou. “Twee weken geleden trokken mijn vriend Sergey en ik naar onze datsja om de hitte te ontvluchten. Ons buitenhuisje bevindt zich ten zuiden van Moskou, waar de situatie op dat moment nog onder controle was. Opeens kwam een buurvrouw naar ons toe en zei dat er een brandhaard was ontstaan in de naaldbossen rond het domein. We hebben natuurlijk meteen de brandweer verwittigd, maar het waren uiteindelijk de datsja-bewoners die met vereende krachten het vuur hebben gedoofd. We hebben een brandgang gegraven en ontelbare emmertjes water aangedragen. Nu kunnen we niet meer naar de datsja, de situatie is te gevaarlijk geworden. Een naburig bos staat in brand en de rook is te hinderlijk. De brandweerlui doen hun best, maar ze zijn onderbemand en kunnen niet altijd snel reageren. Bovendien krijgen de zones die permanent bewoond zijn voorrang. Zelfs daar kan de brandweer soms niets uitrichten, vorige week bijvoorbeeld is een volledig dorp verwoest, meer dan duizend mensen zijn dakloos. Premier Poetin beloofde snel nieuwe huizen te laten bouwen, maar ondertussen zitten die mensen in scholen en openbare gebouwen zonder kleren, geld en zelfs identiteitsdocumenten.”

Geen mondmaskers meer

„De overheid raadt alle mensen aan om zoveel mogelijk binnen te blijven, maar de smog dringt in sommige wijken al de huizen binnen. Bovendien is het onmogelijk om voortdurend binnen te blijven, er moet eten gekocht worden en ik moet gaan solliciteren. Het is zo warm in de meeste appartementen dat vele Moskovieten de smog verkiezen boven de hitte thuis. Ik heb geprobeerd een mondmasker te kopen in een apotheek, maar die zijn haast bijna niet meer te vinden. Bovendien helpt zo’n masker amper, het enige wat een beetje verlichting biedt is een vochtige zakdoek, omdat water de schadelijke deeltjes gedeeltelijk opvangt.” …

(SV)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws West) van vrijdag 13 augustus 2010

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.