Schuldeiser: “KSV Roeselare wist wél van de schulden”

Miguel Hemelaere, de zaakvoerder van REO-Catering. © Stefaan Beel
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Miguel Hemelaere, de zaakvoerder van REO-Catering, vindt het niet kunnen dat de voetbalclub verkondigt dat het van niets wist. “Een deurwaarder is zelfs binnen geweest om het meubilair te beschrijven. Hoe kan je dan beweren dat je uit de lucht valt?”

Sinds het faillissement van voetbalclub KSV Roeselare dinsdagnamiddag bekend raakte, staan de telefoons van Miguel Hemelaere en zijn advocaat Tom Noyez niet stil. “Het grote probleem is dat KSV Roeselare niet correct communiceert naar de fans. Het is alsof er plots vanuit het niets overgegaan werd tot het faillissement. Dat is he-le-maal niet waar.”

Zeven personeelsleden

“Bij de start van het vorige seizoen in juli wilde de Spaanse trainer Jordi Condom dat zijn spelers warm eten kregen”, doet Miguel Hemelaere van REO-Catering het verhaal. “Voor 35 à 40 mensen – spelers, staff en bestuursleden – moesten we eten voorzien. Van één keer per week ging het naar elke dag, waarbij we in het weekend ook nog in het stadion moesten leveren. Elke week maakte ik een factuur van twee-, drieduizend euro. En in het begin werd dat snel betaald.”

“28.283,07 euro. Ik ben geen multinational, zo’n bedrag kan ik echt niet missen”

Na de trainerswissel – van Condom naar Rivas Alvaro – slabakken plots de betalingen. Miguel Hemelaere: “Tot en met Nieuwjaar kwamen ze nog eten, maar elf facturen tussen 2 september en 12 november bleven liggen. Een korte periode, maar de schuld liep wel op tot 28.283,07 euro. Ik ben geen multinational, zo’n bedrag kan ik echt niet missen. Ik moet zeven personeelsleden betalen.”

Openbare verkoop

In een officiële mededeling op de website zegt KSV Roeselare dat “het nieuwe management niet ingelicht werd door zijn voorganger”. Advocaat Tom Noyez: “Vanaf december is er met regelmaat een aangetekende ingebrekestelling verstuurd. Op 10 december, 2 januari, 1 februari en 31 maart. Dat leverde niets op. Op 21 mei zijn we met een deurwaarder langsgegaan, een bezoek dat nota bene getekend werd door operations manager Ann Van Poucke. Er gebeurt niets en de deurwaarder maakte een proces-verbaal op van niet-betwisting en bracht dat op 9 juli naar de club. Op 12 juli zijn we teruggegaan. Opnieuw niets. Op 22 juli is de deurwaarder langs geweest met uitvoerend beslag op onroerend goed: een kopieermachine, een koelkast in grijze en rode kleur, een computer, een bureau in L-vorm, kantoormeubelen, zwart metalen brandkast… Allez, de deurwaarder is dus ín de kantoren van de club geweest. Hoe kan je dan nog zeggen dat je van niets weet?”

Omdat KSV Roeselare niet reageert op al die verwittigingen, besluit het advocatenkantoor een stap verder te gaan. “Als de club failliet zou gaan, weten we dat onze cliënt op de allerlaatste plaats in de rij zou staan. Want eerst passeren de banken, de openbare schuldeisers als belastingen, btw en rsz… Om de druk op te voeren, hebben we de club op faillissement gedagvaard. Normaal wordt de schuld dan meteen betaald en is dat het einde van het verhaal.”

Meteen uitspraak

Maar het geld wordt niet gestort en de zaak komt voor bij de ondernemingsrechtbank van Kortrijk. Die verklaart KSV Roeselare failliet. Een verrassing voor iedereen, zelfs voor het duo. “We hadden verwacht dat het bedrag nog voor dinsdag betaald zou zijn, maar er volgt niets”, zegt meester Noyez. “Op de rechtbank zagen we zelfs niemand van de club. De voorzitter pakte iedereen in snelheid door meteen het faillissement uit te spreken.”

Een bom, ook voor het duo. “Ook voor ons is dit geen goed nieuws. Eén: we zijn allebei supporter van KSV Roeselare. Ik heb er nog bij de jeugd gespeeld, Miguel is nog abonnee geweest. Heel wat van onze klanten zijn sponsor of fan. We zitten allemaal zo dicht bij elkaar. En als de club echt failliet is, zien we ons geld nooit meer terug. Neen, dit faillissement hebben we echt niet gewild.”

“Ook voor ons is dit faillissement geen goed nieuws”

De club probeert intussen de schade te beperken en verklaart op zijn website dat het bedrag gestort is. Maar daar heeft Miguel Hemelaere nog niets van gezien. “Dat hebben ze pas gedaan ná het vonnis, waardoor het geld bij de curator zit. We hopen dat KSV Roeselare zo snel mogelijk weer uit het faillissement raakt.”

Nu een curator de scepter zwaait op de club, mogen er geen activiteiten plaatsvinden zonder zijn toestemming. KSV Roeselare tekende meteen verzet aan. “Wanneer we weer voor de rechtbank moeten komen, is nog niet bekend. Allicht zal dit dinsdag zijn. We willen volop meewerken, maar we zijn ook wel op onze hoede. Misschien kan dit wel eens de wake-up call voor de club zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier