Schepen Nieuwpoort wil fonds voor hoge kosten archeologische opgravingen

Redactie KW

Er moet een archeologisch solidariteitsfonds komen. Dat vindt de Nieuwpoorste schepen Kris Vandecasteele (CD&V) die naar het dossier van het nieuwe rusthuis in Nieuwpoort verwijst. De kosten van het archeologisch onderzoek in dat dossier worden op 750.000 euro geraamd.

Tijdens archeologische opgravingen op het oude voetbalveld in de Onze-Lieve-Vrouwstraat in Nieuwpoort vonden archeologen 60 skeletten, 2 scherven van stenen vazen, een zilveren munt en een restant van een oude waterput. De kosten van het archeologisch onderzoek zijn op 750.000 euro geraamd. De wet schrijft voor dat de bouwheer – in dit geval het OCMW – deze factuur moet betalen.

Schepen Kris Vandecasteele (CD&V) is over deze hoge kostprijs verontwaardigd. “Bij een toevallige archeologische vondst zou een archeologisch solidariteitsfonds kunnen tussenkomen. De kennis die wordt opgedaan komt ten goede van iedereen. Het is dan ook niet logisch dat enkel de bouwheer voor de kosten moet opdraaien. Dit solidariteitsfonds kan georganiseerd worden door degenen die deze bevoegdheden hebben en de verplichtingen opleggen.”

(DCR)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier