Schade aan bus die huis Sint-Amandsplein binnen bolt, bedraagt meer dan 20.000 euro

Redactie KW

Donderdagmorgen zorgde een kleine verstrooidheid voor een spectaculair ongeval. Een autocar boorde zich in een woning op het Sint-Amandsplein, doordat de chauffeur vergeten was om de handrem aan te trekken. Gelukkig was de woning onbewoond en vielen er geen gewonden.

Handrem vergeten

“Gelukkig raakte niemand gewond”, haalt Bert Desmet, een van de zaakvoerders van Coach Partners, opgelucht adem. “De materiële schade is groot, maar gelukkig bleef het daarbij.”

“Wij maakten zoiets nog nooit eerder mee”, weet Bert Desmet. “Het is heel jammerlijk dat zoiets gebeurt, maar het is een menselijke fout. Ik begrijp eigenlijk zelf niet hoe zoiets mogelijk is. De man is een ervaren chauffeur die al een drietal jaar bij ons in dienst is. Hij is zelf Kortrijkzaan en kent het pleintje dan ook. De parking ziet er vlak uit, maar eigenlijk is het vals plat. De autocar heeft zich in beweging gezet en is sneller en sneller beginnen bollen. Normaal wordt altijd de handrem opgetrokken, maar vanmorgen is dat blijkbaar niet gebeurd. Wellicht was de man verstrooid. Ik heb de chauffeur nog niet kunnen spreken, want hij is opnieuw op de baan. Dus ik heb zijn versie van de feiten nog niet gehoord.”

Onmiddellijk vervangbus

Binnen de 15 minuten na het ongeval was er al een vervangbus ter plaatse. “We hebben een 100-tal bussen in ons wagenpark”, legt Bert Desmet uit. “De chauffeur belde onze technische bijstand en bijna onmiddellijk was de vervangbus ter plaatse.” De firma bevindt zich aan de Meensesteenweg 101 in Kortrijk, dus niet zo heel ver van de plaats van het ongeval.

Het was trouwens dezelfde onfortuinlijke buschauffeur die ook de vervangwagen bestuurde. Hij bracht de leerlingen veilig naar hun bestemming.

Gevel gestut

De schade aan de woning was enorm. Het huis moest gestut worden vooraleer de autocar kon verwijderd worden. Het karwei duurde tot een stuk in de namiddag.

“Onze autocar kon nog rijden”, legt Bert Desmet van Coach Partners uit. “Maar doordat het een oude woning was, moest de voorgevel eerst gestut worden vooraleer de wagen weg kon rijden. Anders zou de schade aan de woning nog veel groter zijn. De schade aan de autocar, een Setra, zal tussen de 20.000 en 25.000 euro bedragen.”

De weg was bijna de hele dag afgesloten voor verkeer. (Mieke Verhelle)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Kortrijks Handelsblad) van 18 september 2009.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.