Zwom Wim 1.500 meter ondanks zijn beperking? “Ik heb keihard afgezien”

Wim probeerde de afstand van 1.500 meter af te leggen op zijn rug. Pas donderdag weten we of dat ook gelukt is. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Wim Auwerx (41) probeerde vorig jaar 1.500 meter te zwemmen in het zwembad aan Kortrijk Weide. Hij deed dat voor het programma ‘Vandaag Over Een Jaar’ op Een. Wim is door een zuurstofgebrek bij de geboorte spastisch aan beide armen en benen, zwemmen is een gigantische uitdaging voor hem. Toch trainde hij een jaar lang als een bezetene. De opbrengst van zijn krachttoer ging volledig naar vzw BOAS, die zwemles geeft aan mensen met een beperking. Of hij ook slaagde in zijn opzet kan je donderdagavond zien op Een.

Wim woont in Gent en kwam via G-zwemclub vzw Boas in Kortrijk terecht. “Ik leerde ongeveer twintig jaar geleden zwemmen bij Boas”, vertelt Wim. “Voor mij is dat niet evident. De meeste rolstoelgebruikers hebben een verlamming. Zij kunnen bijvoorbeeld ook balsporten spelen. Met mijn beperking is dat geen optie.” De armen en benen van Wim willen vaak niet mee omdat zijn spieren in principe altijd overspannen zijn. Daardoor heeft hij geen gevoel voor evenwicht en kan hij niet stappen. Wim zit al zijn hele leven in een rolstoel, maar daar laat hij zich niet door tegenhouden.

“Mijn benen kan ik zo goed als niet gebruiken. Ik kan er geen gecontroleerde zwembewegingen mee maken. Daarom zwem ik vooral op de armkracht in mijn linkerarm. Mijn rechterarm helpt wel, maar die kan ik niet verder dan 45 graden strekken. Schoolslag is voor mij extreem vermoeiend. Voor sommige mensen is zwemmen een vorm van ontspanning, maar voor mij is dat keihard afzien.” Wim probeerde de afstand van 1.500 meter dan ook af te leggen op zijn rug.

Geen goesting om af te zien

Hij had geen zwembad meer van dichtbij gezien sinds 2008. “Waarom ik gestopt ben? Om dezelfde redenen als iedereen zeker? Ik had het druk met werk en andere zaken. En zeker als het eenmaal winter is daalt de goesting om te gaan sporten pijlsnel bij mij. Dan heb ik meer zin in whisky en in ovenschotels dan in afzien. Ik probeerde me in de afgelopen jaren wel een paar keer te herpakken, maar dat kwam nooit echt van de grond”, bekent hij. Wim bleef wel altijd lid van de raad van bestuur van Boas. De goesting ging dus nooit helemaal weg? “Neen, dat klopt. Vorig jaar in september heb ik er echt een gedacht van gemaakt. Ik zou niet opgeven! Het feit dat alles uitgezonden wordt op tv gaf wel een duwtje in de rug (lacht).” Wim moest helemaal van nul beginnen. “De eerste lessen haalde ik de overkant van het zwembad niet eens.”

Ondertussen onderging Wim een metamorfose.
Ondertussen onderging Wim een metamorfose.© AN

Maar ondertussen onderging hij een metamorfose. “Ik at minder vlees, trainde drie keer per week twee uur in het zwembad en zat thuis haast dagelijks op mijn handbike. In het begin hield ik dat amper 10 minuten vol, nu haal ik vlotjes de 40 kilometer. Mijn conditie is merkbaar beter en ik ben al 14 kilo afgevallen. Weet je, vroeger was ik een hoofdmens. Ik was niet bezig met mijn lichaam. Ik ben filosoof van opleiding dus veel van wat ik bereikt heb gebeurde met mijn hoofd. Nu ben ik een lichaamsmens geworden. Ik vind het ongelofelijk interessant om te zien wat mijn lichaam kan bereiken. Al was het dan misschien niet per se plezant”, klinkt het trots. “Het lastigste bleef toch die ademhaling. Vooral als ik vermoeid geraak en mijn slag wordt minder goed dan moet ik water happen. En ook mentaal is het zwaar. Twee uur heen en weer zwemmen en naar een plafond staren wordt al snel saai.”

Doorgezet

Heeft hij dan nooit gedacht aan opgeven? “Voor mij was dat geen optie. Als het alleen rond mezelf had gedraaid had ik wellicht de handdoek al in de ring gegooid. Maar dit gaat om een team van zes vrijwilligers die mij les hebben gegeven, mij hielpen met vervoer, met omkleden en met van alles en nog wat. Voor hen heb ik doorgezet. Of ik het ook heb kunnen volhouden is een andere vraag. Daarvoor zal moeten kijken donderdag.”

Vandaag Over Een Jaar wordt donderdagavond 27 februari uitgezonden op Een om 20.40 uur.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier