Zwevezele Koers duurt dit jaar acht uur

Lieven Devos en Mathias Sap. (foto KV)
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

Het Koninklijk Sportcomité Zwevezele staat vooral bekend om Zwevezele Koers in oktober. Omdat het evenement dit jaar uitzonderlijk niet kan doorgaan, organiseert het bestuur ‘de 8 uur van Zwevezele’. Verenigingen of wielertoeristen kunnen zich alleen, in duo’s of per vier inschrijven om zoveel mogelijk rondjes te fietsen binnen de acht uur.

Op 1 oktober zou Zwevezele Koers plaatsvinden, een profwedstrijd die wegens corona geschrapt is. “Veel andere wielerwedstrijden uit het voorjaar zijn verplaatst naar dit najaar. Door die kalenderverschuivingen hebben we beslist om onze koers een jaartje uit te stellen”, betreurt voorzitter Mathias Sap (31). “Ook onze sponsors waren hard getroffen door de coronacrisis”, zegt bestuurslid Lieven Devos (46). “Het zou heel ongepast geweest zijn om dan om geld te vragen.”

90 procent beleving

Om het hele gebeuren niet zomaar te laten passeren, zet de organisatie in op een alternatief, op zondag 19 september. “In het Kasteelpark zal de start en finish zijn van een acht uur durende koers”, zegt Mathias. “Deelnemers kunnen zich individueel, in duo of per vier inschrijven. Per team rijdt een persoon op de fiets het parcours van 5,4 kilometer. In de drankbidon zit een zendertje en aan het startpunt ligt een mat met een tracker. Zo wordt perfect bijgehouden hoeveel rondjes elk team rijdt”, legt Mathias uit.

Voorlopig zijn er bijna 100 deelnemers, zowel wielertoeristen als lokale verenigingen. “Onze koers bestaat altijd uit negentig procent beleving en tien procent wedstrijd. Ook nu willen we dat toeschouwers zich volop amuseren”, vertelt Lieven. “Fun gegarandeerd.”

Inkomsten voor Koers 2022

De wedstrijd start om 9 uur. Vanaf de middag zijn er drank- en eetstandjes, en DJ Koen Verhaeghe verzorgt de muziek. “Voor de kleinsten zal ex-wielrenner Zico Waeytens een fietsinitiatie geven. Daarvoor brengen de kinderen hun eigen fiets mee.”

Het geld dat binnenkomt gebruikt het bestuur voor Zwevezele Koers van 2022. “We zijn al bezig met de voorbereidingen. Goede renners strikken kost tijd, moeite en geld”, zegt Mathias. “Zwevezele Koers zal nog groter zijn in 2022 en 2023.” Inschrijven kan nog tot de dag zelf en kost 15 euro per persoon. De toegang tot het park is gratis en er is geen Covid Safe Ticket nodig. (KV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.