Zwevezeelse brandweer krijgt tegen begin volgend jaar nieuwe kazerne

Een visualisatie van de toekomstige brandweerkazerne. © gf
Redactie KW

In opdracht van de gemeente Wingene begint een aannemer na het bouwverlof met de bouw van een nieuwe brandweerkazerne in deelgemeente Zwevezele. “We gaan voor een volledig nieuw en duurzaam gebouw dat voldoet aan alle hedendaagse normen”, zegt burgemeester Hendrik Verkest. Het huidige arsenaal is compleet uitgeleefd

De huidige brandweerkazerne in de Bruggestraat in Zwevezele is al jaren veel te klein en voldoet niet meer aan de vereisten van 2020. “We hebben ons huiswerk grondig gemaakt. De kosten voor een renovatie en uitbreiding van de huidige kazerne overstijgen de kosten van een nieuwbouwproject”, zegt burgemeester Hendrik Verkest.

Dus besliste het gemeentebestuur om op hetzelfde perceel, achter het huidige arsenaal, een nieuwe brandweerkazerne te bouwen. “Dat biedt ons een belangrijk voordeel tijdens de werken omdat de dagelijkse werking zo op geen enkele manier gehinderd wordt. Bovendien kunnen we tegelijkertijd garanderen dat het een duurzaam gebouw wordt dat voldoet aan alle hedendaagse normen.”

Eén toilet

Bij de Zwevezeelse brandweer kijken ze erg uit naar de komst van het nieuwe gebouw. “We zijn op alle vlakken toe aan een grondige vernieuwing”, zegt postoverste Sigurd Van Der Straeten. “Op dit moment delen we bijvoorbeeld een toilet met 24 mannen en 2 vrouwen, wat niet evident is. Het huidige leslokaal is ook veel te klein en er is geen plaats voor nieuwe voertuigen. Maar door de komst van onze nieuwe kazerne zijn deze problemen binnenkort verleden tijd.”

“Op maat van onze post”

De brandweerlieden zijn alvast tevreden over het ontwerp. “Dit wordt een gebouw op maat van onze post. Het belangrijkste doel? De dringende hulpverlening naar de inwoners optimaliseren.”

De gemeente investeert 500.000 euro in de nieuwe brandweerkazerne, inclusief de kostprijs van de sloop- en omgevingswerken. De werken kunnen na het bouwverlof van start gaan en worden zonder onvoorziene omstandigheden begin 2021 afgerond. (TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier