Zwevegemsestraat ondergaat grote metamorfose: café Mercurius wordt kinderopvang

Een schematische voorstelling van de veranderingen die de komende jaren op stapel staan in de Zwevegemsestraat. (GF)
Axel Vandenheede

Het deel van de Zwevegemsestraat tussen de Veemarkt en de Pluimstraat ondergaat de komende jaren een metamorfose: zo gaan het voormalige café Mercurius en enkele panden ernaast tegen de vlakte. In de plaats komen nieuwe woningen en een kinderopvang. “Binnen twee jaar zal de Zwevegemsestraat een totaal andere aanblik hebben”, aldus Wout Maddens.

Vandaag, 8 september, is het precies negen jaar geleden dat de Kortrijkse gemeenteraad het ‘Stadsvernieuwingsproject Bijstandsite’ goedkeurde. Daarin speciale aandacht voor de Zwevegemsestraat. De afgelopen jaren onteigende het stadsbestuur een aantal panden, enkele andere panden werden gekocht door de stad of het Stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk (SOK).

“Nu staat op de gemeenteraad een volgende stap op de agenda“, aldus schepen van Wonen en Bouwen Wout Maddens (Open VLD). “Het gaat om de onderhandse verkoop van een stuk grond aan de vzw Effect en de opstart van een verkoop met mededinging.”

Geen handelsruimtes

De verkoop van 420 vierkante meter aan Effect – prijskaartje 202.500 euro – kadert in de realisatie van een kinderopvang door de vzw. “Het project Zwevegemsestraat bestaat uit drie delen en hier gaat het om het deelproject Mercurius, zo genoemd omdat daar café Mercurius was”, aldus nog de schepen. “De kinderopvang zal twee bouwlagen tellen, 660 vierkante meter groot zijn en zich richten op het centrum. Capaciteit: ongeveer 50 kinderen. Zij krijgen hun eigen buitenruimte.” De vzw Effect wil op 1 januari 2020 deze kinderopvang openen.

“Het deelproject Mercurius omvat bovendien de bouw van zes gezinswoningen met een tuin. De oorspronkelijke plannen voorzagen woongelegenheden bovenop commerciële panden, maar daar zijn we van afgestapt: nieuwe handelsruimtes invullen in de Zwevegemsestraat is niet evident. Daarnaast komt er nog een beluikwoning aan het Sint-Janshof. Volgende week zal een oproep naar de markt (mededinging, red.) worden gelanceerd voor de verkoop van de grond en de bouw van deze woningen. De instelprijs voor de grond bedraagt 235.000 euro.”

“De kinderopvang van vzw Effect wil op 1 januari 2020 openen” – Wout Maddens

Het tweede deelproject Zwevegemsestraat behelst de realisatie van Palacehof. Wout Maddens: “Twee jaar geleden hebben we als stadsbestuur een participatietraject opgestart. Nu ligt er een definitief ontwerp op tafel. Intussen zijn de woningen aan beide zijden al gesloopt. Onderzoek nadien van de tuinmuren leerde ons wel dat die muren in slechte staat verkeren. Daarom plannen we een nieuwe gemetselde tuinmuur. Met de aanpalende eigenaren is er overleg geweest en zij staan positief tegen deze oplossing. Het ontwerp van de muur is van Filip Cnockaert en de bouwvergunning is aangevraagd. De bouw van de muur zal dit jaar nog beginnen.”

Ontmoetingsplaats

Op de tuin zelf is het nog wat wachten… “De aanleg van de tuin wordt uitgesteld tot na de realisatie van de twee andere projecten omdat de tuin gebruikt wordt om ook beide bouwlocaties aan de Zwevegemsestraat te kunnen bereiken. Zo wordt voorkomen dat de bouwwerken hinder opleveren voor het verkeer naar het centrum.” Voor de bouw van de muur en de aanleg van de tuin trekt stad Kortrijk 315.000 euro uit. Eens de tuin is aangelegd, zal ook de kinderopvang van vzw Effect er gebruik van kunnen maken.

Het derde en laatste deelproject is de Cinépalace. “Zoals bekend neemt de nieuwe Hiphopacademie daarin zijn intrek“, aldus nog Wout Maddens. “Het SOK coördineert de renovatiewerken van de oude cinema. Groep Ubuntu, die zich inzet voor mensen met een beperking, zal de ruimte vooraan inpalmen.” Ubuntu sluit daarvoor een langlopend huurcontract af met het SOK. Onder meer De Speelvogel, de Stroom en de Artotheek zullen er gehuisvest worden. Op de hoek van Palacehof zal een ontmoetingsruimte worden ingericht.

Drie terraswoningen

De vroegere taverne Riley is ook deel van het deelproject Cinépalace. “Daar zal de tattooshop van Eddy Vercaemere, nu nog op huisnummer 11, in een nieuwe winkel gehuisvest worden. Daarnaast komen de kantoren en de ontmoetingsruimte van De Speelhoek, de kinderopvangwerking van de vzw Effect. Boven die kantoren en de tattooshop komen drie terraswoningen die ontsloten worden via een trap vanaf de Palacehof. De drie eengezinswoningen en de oude zaal van de Riley zullen in principe verkocht worden.”

Wout Maddens is alvast tevreden over de gang van zaken. “Het gaat om een heel mooi vernieuwingsproject. Bovendien staat er aan de westzijde van de straat een aantal particuliere initiatieven op stapel. Daardoor zal de Zwevegemsestraat binnen twee jaar een totaal andere aanblik hebben. Binnen twee jaar moet die make-over ook zijn afgerond”, besluit de schepen die nog meegeeft dat de toegankelijkheid van de straat zelf ook onderzocht zal worden. “De Zwevegemsestraat is de belangrijkste toegangsweg naar het centrum en K in Kortrijk. Daarom wordt ook nagedacht over aanpassingen om de doorstroming en het kortparkeren te verbeteren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier