Zwevegemse Siam Gym viert twintigste verjaardag samen met filmster Jean-Claude Van Damme

Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Siam Gym, de Zwevegemse martial arts academy, viert zijn twintigste verjaardag en dat is een specifiek iemand niet ontgaan.

“Very good, but brick not hit back”, roundhouse kicks en machinegeweren die onuitputtelijke hoeveelheden kogels uitspuwden. De jaren 80 en 90 waren gouden jaren die heel wat jongeren hebben geïnspireerd. Bij de ene bleef het bij Rambo spelen op de speelplaats, voor Bruno Derycke (37) ging het een pak verder. “Als kleine rakker was ik gefascineerd door actiefilms, met sterren zoals Seagal of Lundgren” klinkt het trots bij Bruno. “Maar het was vooral Jean-Claude Van Damme die mijn idool was. Telkens ik zijn films zag, probeerden we dat met onze vrienden na te bootsen. Been in de lucht strekken, karatebewegingen uitvoeren of stoere kreten slaken. Je kon het zo gek niet bedenken of ik probeerde het zelf”.

Die passie, jong gezaaid, groeide uit tot een volwaardig parcours binnen de Belgische vechtsport. “Na mijn studietijd werkte ik als kliminstructeur in Blueberry Hill in Kortrijk” gaat Bruno verder. “Ik deed dat enorm graag maar ik bleef me ook verder toeleggen op vechtsporten. Na de uren gaf ik ook nog les en plots kreeg ik van de uitbater van het Funkafee een telefoontje. Boven zijn café had hij een grote ruimte ter beschikking en ik mocht dit inrichten als sportschool. Ondertussen is dat 20 jaar geleden en ik heb nog geen seconde spijt gehad van die beslissing“.

Ook bij de start van zijn sportschool, speelde Jean-Claude Van Damme een belangrijke rol. “Ik baseerde mijn logo op een iconische foto uit een al even iconische film” pronkt Bruno. “Ik traceerde het figuur van JCVD en transformeerde het op die manier tot wat vandaag de dag nog steeds mijn uithangbord is”.

Hoewel Bruno zijn idool nog nooit in het echte leven heeft kunnen ontmoeten, kreeg hij plots een wel erg verrassende video toegestuurd. “Via Facebook kreeg ik een video toegestuurd waarin Jean-Claude in eigen persoon me feliciteert voor het 20-jarige bestaan van de school. Hij vond het verhaal van het ontstaan van mijn logo en hoe hij mij inspireerde ronduit waanzinnig en wenste me dan ook veel geluk”. Bruno straalt wanneer hij de video toont. “Dit is toch gewoon te cool voor woorden dit, ik hoop dan ook dat ik hem snel in het echt kan zien, dat zou de kers op de taart zijn”.

https://www.youtube.com/watch?v=MzwVbZC_SzY

De Hollywoodster, met Belgische roots, kreeg ook niet geheel toevallig lucht van het verhaal. Tattoo Mike, Kortrijks tattoo-artist en social media personage, zorgde voor de aanzet. “Mike kent kunstenaar Sigurd Tanghe, die in Knokke een kunstgalerie heeft. Sigurd en Jean-Claude leerden elkaar vorig jaar kennen en zijn sindsdien contact blijven houden. Mike bracht Sigurd van onze verjaardag op de hoogte en Sigurd sprak hierover tegen Jean-Claude, die nog erg vaak op bezoek komt bij zijn ouders in Knokke. In de video spreekt Jean-Claude me rechtstreeks aan, dus vanzelfsprekend ben ik preus lik fjiertig“.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier