Zwevegemse Rode Kruisvrijwilligers springen bij waar ze kunnen: “Al 2.000 coronakilometers”

Tom Vancauwenberghe (rechts) en Arno Vergote bij de ambulance, klaar om uit te rukken. © GJZ
Redactie KW

In normale omstandigheden loop je de Rode Kruisvrijwilligers dezer dagen tegen het lijf op allerlei manifestaties of bij de verkoop van stickers in de Rode Kruisveertiendaagse. Door de coronacrisis valt dit alles weg en maken de vrijwilligers zich nuttig door te helpen waar nodig. Zo vervoerde de Zwevegemse ambulance al coronapatiënten in onze regio, maar ook een flink stuk erbuiten.

Geen stickerverkoop tijdens de Rode Kruisveertiendaagse voor de vele vrijwilligers die op die manier fondsen werven om hun plaatselijke afdeling draaiende te houden. Wel zijn ze in actief aan het helpen waar ze kunnen. Zo ook met de ziekenwagen van de Zwevegemse afdeling. “Sinds 13 maart bemannen we permanent twee ziekenwagens in opdracht van de FOD Volksgezondheid om de dienst 112 te ondersteunen. Wanneer de noodcentrale een oproep krijgt en vermoed dat het om corona gaat, wordt het Rode Kruis uitgestuurd. Wij interveniëren over de hele provincie, naargelang de hoogdringendheid”, vertelt Tom Vancauwenberghe, verantwoordelijke van de hulpdienst in Zwevegem. “Onze dienst heeft tot op vandaag een 15-tal wachten gedraaid van 12 uur en een 30-tal besmette patiënten van thuis uit naar het desbetreffende ziekenhuis gebracht. Dit niet enkel in onze gemeente, maar ook in Kortrijk, Waregem, Roeselare tot Oostende toe. Goed voor 2.000 km.”

Meedraaien in het zogenaamde 112-systeem is voor de ambulanciers niet nieuw. “Dit deden we al eerder. Denk aan de fameuze ijzel en sneeuwval twee jaar geleden. Toen waren er heel wat valpartijen. Ook bij de hittegolf van vorig jaar in augustus hebben wij de 112 versterkt met onze ziekenwagens”, weet Tom.

Vrijwilligers

De Zwevegemse dienst plaatste zich van bij aanvang van de coronacrisis in stand-by. Dit zowel op nationaal, provinciaal als lokaal niveau. “Elke vrijwilliger krijgt dan een bericht met de vraag of die het ziet zitten om mee te werken en wanneer dit kan. Zo maak ik een lijst op en weet ik wie waar en wanneer kan ingezet worden. Uiteraard zaten onze vrijwilligers ook met veel vragen rond dit onbekende virus.”

De ambulances worden bemand door ambulanciers of verpleegkundigen met een badge 112. “Dit wil dus zeggen dat zij dezelfde opleiding genoten als de bemanning van de ziekenwagens bij de brandweer. In Zwevegem hebben we een zestal ambulanciers en twee verpleegkundigen waarvan er drie de bemanning op zich hebben genomen.”

Na elke rit wordt de ziekenwagen door ons ontsmet – Tom Vancauwenberghe

Uiteraard is er ook het aspect veiligheid voor de mensen die instaan voor die transporten. “Alles gebeurt volgens de voorschriften en na elke rit wordt de ziekenwagen door ons ontsmet. Na de coronaperiode zal veel tijd en energie gestoken worden om elke ziekenwagen volledig te reinigen en te decontamineren”, vertelt Tom Vancauwenberghe.

Naast het ziekenvervoer zijn er nog Zwevegemse vrijwilligers actief. “Onze vrijwilligers waren meer dan gemotiveerd. We moesten uiteraard wachten tot de vraag kwam op provinciaal niveau. Ondertussen hebben we mensen die helpen in het rusthuis De Meers in Waregem. Dit betreft logistieke ondersteuning zoals opdienen en afruimen van maaltijden, kranten bezorgen, een babbeltje slaan,… Ook kunnen zij assisteren bij de verpleegkundige. Er zijn ook vrijwilligers die mondmaskers bedeelden bij invaliden die thuis verblijven.”

Diensten

Normaal zijn de RK-mensen actief op allerhande manifestaties, maar dat zal deze zomer een pak minder zijn. “Wij zagen momenteel 16 diensten geannuleerd worden en er zullen er zeker nog volgen. Zo doen we normaal o.a. dienst op Werchter, Moen Feest, activiteiten rond het EK-voetbal, wielerwedstrijden,… Dit betekent ook inkomstenverlies voor de werking van onze afdeling.”

In die vrijgekomen tijd zullen de vrijwilligers bijscholingsuren volgen. Ook organiseren we een EHBO-cursus in het najaar. Op de bloedcollectes, de eerstvolgende is 7 mei in Otegem, zullen mensen aanwezig zijn om eventuele vragen te beantwoorden rond dit hele verhaal”, besluit Tom Vancauwenberghe.

Wat met de 14-daagse?

Normaal liep nu de veertiendaagse van het Rode Kruis waarbij op kruispunten of winkels de vrijwilligers stickers aanbieden. “Rode Kruis Vlaanderen bekeek verschillende pistes. Op een kruispunt staan was uiteraard niet mogelijk. Er werd beslist de stickers naar willekeurige adressen te versturen met een begeleidende brief. De mensen krijgen de kans een bijdrage te storten op de rekening van RK Vlaanderen. Afhankelijk van welke gemeente, zal de bijdrage doorgestort worden naar de desbetreffende afdeling. Uiteraard kan er nog altijd een bijdrage gestort worden op de rekening van de plaatselijke afdeling zelf”, aldus Tom Vancauwenberghe. Doneren kan via www.rodekruis.be/zwevegem.

(GJZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier