Zwevegemse kindergemeenteraad werkt rond verkeersveiligheid

De uittredende kindergemeenteraad laat zich nog even opmerken met de filmpjes rond verkeersveiligheid. © GJZ
Redactie KW

De Zwevegemse Kindergemeenteraad van vorig schooljaar had een project rond verkeersveiligheid. Er werden een aantal filmpjes opgenomen die nu via sociale media worden verspreid. Daarnaast werd ook een oproep gelanceerd voor de nieuwe kindergemeenteraad.

In het schooljaar 2018-2019 werd een eerste kindergemeenteraad opgericht. In de drie daaropvolgende jaren stonden er een reeks leuke acties en thema’s op de agenda. Een constante hierin is de verkeersveiligheid. “Dit jaar hadden we graag een concrete actie uitgewerkt, eentje die kon gedeeld worden via de verschillende communicatiekanalen”, legt uittredend kinderburgemeester Maure Cottenier uit.

Na heel wat brainstormsessies, online vergadermomenten en live bubbelmomenten, werd ervoor gekozen korte filmpjes te maken. “De kinderen gingen aan de slag per schoolbubbel.

Ze werkten een scenario uit, verzamelden de nodige attributen en knutselden decors in elkaar. Een cameraman en regisseur gingen ter plaatse voor de opnames”, vertelt Annelies Staelens van de jeugddienst.

De zeven filmpjes worden nu gedeeld via Facebook en dergelijke. Men hoopt dat ze nog jaren kunnen gebruikt worden om de mensen te sensibiliseren zich veiliger in het verkeer te begeven.

Verkiezingen

De lancering van de filmpjes werd gekoppeld aan de start van de campagne rond de nieuwe kindergemeenteraad.

“Sedert begin deze week kunnen alle kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar van de Zwevegemse scholen zich opnieuw kandidaat stellen voor een plekje in de kindergemeenteraad.

Na een campagne van twee weken zullen we dan in de laatste week van oktober de stemhokjes opstellen om een nieuwe kindergemeenteraad te kiezen”, verduidelijkt jeugdschepen Isabelle Degezelle.

In november komt de raad voor het eerst bijeen en kiezen de raadsleden de nieuwe kinderburgemeester.

Volgens Annelies Staelens is zo’n kindergemeenteraad wel interessant. “Het betrekt kinderen bij het gemeentelijk beleid. Men kan advies geven aan het gemeentebestuur over het te voeren beleid dat gelinkt is met de leefwereld van kinderen. Het maakt ze ook vertrouwd met het begrip ‘democratie’.” (GJZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.