Zwevegemse handelaars werken samen om klant te belonen

Stefaan Lippens en Henk Laverge zijn samen met Catherine Engels en Eva Waelkens de eerste twee linken. © GJZ
Redactie KW

Unizo Zwevegem lanceerde een nieuwe campagne om klanten naar de plaatselijke handelaars te lokken. In de actie ‘Contente Commerçanten’ laat men telkens twee handelaars samenwerken om de klant te belonen.

Enkele weken terug stelde Unizo Zwevegem een tienpuntenprogramma voor om het hoofd te kunnen bieden aan enerzijds de coronacrisis en anderzijds aan de te weinig gekende lokale specialisten. “Wat de coronaproblematiek betreft zal iedereen nu wel weten hoe moeilijk de plaatselijke handelaars het de jongste weken hadden. Met onze actie Contente Commerçanten willen we echter ook de bekendheid van onze handelaars versterken. We merken immers dat er nog steeds handelaars zijn die niet weten wat hun collega’s verkopen of doen van werk. Laat staan dat de klanten het dan zouden weten”, verduidelijkt voorzitter Stefaan Vanneste het opzet van de actie.

Hoe gaat de actie in zijn werk? Wanneer je voor een bepaald bedrag koopt bij handelaar A, mag je een geschenkje afhalen in de zaak van handelaar B, die een link heeft met de eerste handelszaak. Het systeem werkt ook in de andere richting. “Het voordeel van deze actie is dat de klanten beloond worden voor hun vertrouwen in de Zwevegemse handelaars en dat ze, door het ophalen van hun geschenk, het aanbod ontdekken van een andere zaak.”

Linken

Momenteel zijn er een twintigtal handelaars die een link aan het uitwerken zijn. Tijdens een lanceringsmoment vorige week in de loods van Skyview Balloons werden de twee reeds actieve linken voorgesteld.

Zo werkt Chocolaterie Rossini uit de Ommegangstraat samen met Cateringbedrijf Eva’s Flavour, ook al in de Ommegangstraat. “Wie geregeld een afhaalmaaltijd bestelt en een volle spaarkaart heeft, kan een doos vanille-ijs van 1l bij Rossini afhalen. Omgekeerd werkt ook: wie geregeld een doos ijs gaat kopen bij Rossini, kan gratis een takeaway-maaltijd bij ons ophalen”, legt Eva Waelkens uit.

De tweede link wordt gevormd door Fietsen Henk Laverge in de Avelgemstraat en Wijnen Lippens uit de Otegemstraat. “Bij een fietsverkoper kun je moeilijk belonen volgens het aantal gekochte artikelen, dus werken wij dan meer per aankoopschijf om elkaars klanten iets te geven”, zegt Henk Laverge.

Geschenk, geen korting

Volgens Stefaan Vanneste is het niet de bedoeling dat men een klantenkorting geeft bij handelaar B, maar effectief wel een geschenk. “Bij een klantenkorting als geschenk, is men verplicht om uiteindelijk iets aan te kopen. Dit is niet de bedoeling van de actie, wel dat men effectief iets gratis kan afhalen. Op die manier leert de klant een nieuwe handelaar kennen”, aldus Vanneste.

Het is nu de bedoeling om meer en meer handelaars aan elkaar te linken. Ook vanuit de deelgemeenten liet men al interesse blijken.

Schepen van Lokale Economie Raf Deprez is blij met het initiatief. “Wij zijn uiteraard voorstander van ieder initiatief dat de lokale economie vooruithelpt. Vanuit de gemeente zullen we dit dan ook zeker verder aanmoedigen”, zei hij tegen de aanwezige handelaars.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier