Zwevegems Koppel pakt uit met eerste zelfplukbos in Vlaanderen: Pluktuin Bes

Beukel Hoet en Gudrun Swyngedouw samen met hun drie kinderen op de weide die net ingezaaid werd.©Geert Vanhessche Geert Vanhessche
Beukel Hoet en Gudrun Swyngedouw samen met hun drie kinderen op de weide die net ingezaaid werd.©Geert Vanhessche Geert Vanhessche
Redactie KW

Het koppel Gudrun Swyngedouw en Beukel Hoet start dit jaar met de aanleg van een zelfplukbos in Zwevegem. Het voedselbos is daarmee het eerste in Vlaanderen. Geabonneerden zullen er wekelijks fruit en noten kunnen komen plukken. Het koppel wil tegen 2026 de eerste volwaardige jaarabonnementen kunnen uitschrijven.

Het zelfplukbos zal ‘Pluktuin Bes’ heten en zo’n 1,7 hectare groot zijn. In de eerste plaats worden over de volledige oppervlakte bloemen ingezaaid om de bodem voor te bereiden.

Bos aanplanten in najaar

Mensen zullen een abonnement kunnen nemen om hun wekelijks fruit te komen plukken terwijl de kinderen er ravotten. Vandaag wordt 1,7 hectare bloemen ingezaaid om de bodem voor te bereiden. Dit najaar wordt het bos aangeplant. Pas in 2022 zullen de eerste bessen er groeien en in 2026 hoopt het koppel de eerste jaarabonnementen te kunnen uitschrijven.

Bezoekers met een jaarabonnement kunnen dan een volledig fruitseizoen fruit en noten komen plukken.

Goed gevarieerd aanbod

“Het is de bedoeling om een goed gevarieerd aanbod te hebben met een sterk gespreid oogstseizoen”, zegt Gudrun. “We geloven dat een gemeenschap op lokale schaal voor zijn eigen voedselvoorziening moet kunnen instaan”, aldus Beukel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier