Zwevegemnaren reiken 500 ideeën aan bij Grote Bevragingsronde

De inwoners van Zwevegem houden enorm van het landelijk karakter en de open ruimte in hun gemeente. Dat is één van de conclusies die getrokken wordt uit de Grote Bevragingsronde.

Verkeersveiligheid is ook een topic. Zo wacht men nog altijd op een omleidingsweg om Moen en Heestert te ontlasten. © GV

Ook van een goed klimaatbeleid ligt de Zwevegemnaar wakker. Men is zelfs bereid om daar een financiële inspanning voor te leveren. Ook de verkeersveiligheid leverde heel wat inspiratie op. In maart en april kregen alle inwoners van Zwevegem de kans hun zegje te doen over verschillende thema’s. Daarvoor werd gebruik gemaakt van het online participatieplatform van CitizenLab. Deze Brusselse start-up gespecialiseerd in overheidsparticipatie werkte een bevraging uit op maat van de gemeente.

Uiteindelijk werden bijna 500 ideeën aangereikt, dat zijn er bijna acht per dag. “Die ideeën leverden vijf keer meer positieve dan negatieve stemmen op, waaruit mag geconcludeerd worden dat er een kwalitatief debat gevoerd werd”, aldus burgemeester Doutreluingne. Met drie van de tien stellingen ging de bevolking niet akkoord. “De lesdagen in de gemeentescholen hoeven niet aangepast te worden, het woonzorgcentrum hoeft niet opengezet te worden voor niet-Zwevegemnaren en bomen horen niet alleen thuis in het bos.”

De komende twee maanden worden alle resultaten verwerkt en besproken in de stuurgroep ‘meerjarenplan’ om vervolgens ook als input te dienen voor de opmaak van het definitieve meerjarenplan. Dit moet gefinaliseerd en goedgekeurd worden tegen eind dit jaar.

CitizenLab zal de Zwevegemse input als testcase gebruiken om hun evaluatietool, op basis van artificiële intelligentie, verder te ontwikkelen. Het is de bedoeling dat het participatieplatform in de nabije toekomst wordt gebruikt voor nieuwe projecten in de gemeente.

(GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.