Zwevegem: “In januari is de zomer in het kattenhotel al volgeboekt”

Kim Lefevre tussen haar opvangkatten in Kitty Deluxe. (Foto AD)
Redactie KW

Meer dan 300 katten vangt de Zwevegemse Kim Lefevre jaarlijkse op in haar kattenhotel Kitty Deluxe. Elke kat die er verblijft heeft zijn eigen ruimte. De creatieve duizendpoot is dan ook een echte dierenvriend.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Dierenleed in de zomer.

Kim Lefevre (31 jaar) uit Zwevegem is een creatieve duizendpoot met vele interesses. Ze studeerde journalistiek, werkt als radiopresentatrice bij Radio Quindo, schrijft humoristische kortverhalen met een donker kantje en maakt haar eigen podcast ‘In mijn tijd was ‘t beter’, waarin verschillende generaties vrouwen vertellen over hun jonge jaren. Maar Kim is bovenal een dierenvriend. Ze is heel actief in de strijd tegen broodfok en dierenmishandeling. Als student deed ze vrijwilligerswerk in het dierenasiel in Zwevegem. Na haar studies bleef ze er ook enkele jaren werken.

Zes jaar geleden besloot Kim om haar eigen kattenhotel op te richten: Kitty Deluxe. Elke kat heeft zijn eigen verblijf waar hij tot rust kan komen en er is een gemeenschappelijke buitenren. In andere kattenhotels zitten de verschillende katten vaak samen wat voor poezen extra stress met zich meebrengt. Bij Kitty Deluxe kunnen een 20-tal katten tegelijk logeren, ze worden er met de grootste zorg en hygiëne opgevangen.

Geen honden

Kim mag wel geen honden opvangen. “Voor honden moet je een speciale milieuvergunning hebben”, vertelt Kim. “Aangezien ik in een bebouwde omgeving woon, kon dat niet. Honden blaffen regelmatig, poezen zijn stiller.”

“Soms voel ik me schuldig omdat ik klanten moet weigeren”

Kitty Deluxe is er niet enkel voor raskatten of luxepoezen maar voor alle katten. “Als hun baasjes op reis gaan, kunnen de katten bij Kitty Deluxe in alle rust genieten”, vertelt Kim. “De baasjes kunnen dan weer met vakantie gaan zonder zich zorgen te hoeven maken over hun huisdieren. Jaarlijks komen er een 300-tal katten die vaak na een eerste verblijf vaste klanten worden. Het kattenhotel is elk jaar in januari al volgeboekt voor de zomermaanden.” Als Kim over ‘haar’ katten en hun kattenstreken vertelt, schitteren haar ogen. “Maar er zijn ook minder leuke verhalen“, zegt ze en ze kijkt ernstig als ze vertelt over een 19-jaar oude poes die net sterft als hun baasjes een weekendje weg zijn.

Dankbaar

Hartverwarmend is dan weer het verhaal over een kat die terminaal was maar die toch mocht komen logeren omdat de baasjes hun reis al eerder in het jaar geboekt hadden. “Die mensen waren dan zo dankbaar“, vertelt ze. “Omdat ze wisten dat hun kat tot het allerlaatste moment de nodige verzorging en liefde kreeg. Alleen al daarom vind ik mijn werk zo waardevol. Maar ook de baasjes die hun poes na een deugddoende vakantie komen ophalen, zijn steeds blij en dankbaar. Soms voel ik me zelfs schuldig omdat ik klanten moet weigeren. Ik hoop dan dat ze toch een andere goede opvang vinden zodat ze hun poes niet zomaar ergens achterlaten”, besluit Kim.

(Anne De Meester)

Erkende dierenasielen en pensions in regio Kortrijk

Wie op reis wil, en zijn trouwe viervoeter of ander huisdier in goede handen wil thuislaten, kan een beroep doen op een dierenpension. In de regio Kortrijk, Kuurne, Harelbeke, Zwevegem, Spiere-Helkijn en Avelgem kan je alvast terecht bij volgende erkende dierenpensions:

‘t Zonnetje, Rollegemseweg 30, 8510 Rollegem (honden, katten en andere)

Dierenpension Falsenhoeve, Tombroekmolenstraat 26, 8510 Rollegem (honden en katten)

Kattenpension de Modelhoeve, Gullegemsesteenweg 89, 8501 Bissegem (katten)

Woef, Pottelberg 148, 8510 Marke (honden)

Hondenhotel Kortrijk, Waterhoennest 76, 8501 Bissegem (honden)

Kitty Deluxe, Stedestraat 67, 8550 Zwevegem (katten)

Helaas is de vakantie ook de periode waarbij heel wat dieren gewoonweg achtergelaten worden. Gelukkig kunnen ze terecht in erkende dierenasielen. In deze regio kan je terecht bij Dierenasiel Leiestreek, Avelgemstraat 186 c, 8550 Zwevegem (honden, katten, konijnen, knaagdieren, vogels en reptielen).

(TGM)