Zwevegem: “Heerlijk toetje voor mijn jarenlange inzet”

Vooraan Patsy Verheylesonne samen met familie en mensen uit het verenigingsleven. We zien v.l.n.r. Nick Lepla (basket), Rudy Deschynck (Knokkeboem), Yorben Deschynck, Loïc Mommens, Anke Deschynck, Lut Verbrugge en Raymond Vanlede (Jumborun) en krak Patsy Verheylesonne. Gehurkt zit Siebe Deschynck. De twee honden Casper en Gipsy mochten mee op de foto. (Foto GJZ)
Redactie KW

Patsy Verheylesonne uit de Avelgemstraat in Zwevegem is verkozen tot Krak van de gemeente. Ze dankt dat vooral aan haar vrijwillige inzet bij diverse verenigingen. Als coördinator van de Jumbo Run stond ze in de schijnwerpers.

“Als kind in een groot gezin verloor ik mijn moeder op 7-jarige leeftijd en werd ik opgevoed in het gezin van Fernand Boulez en Denise Verheylesonne”, vertelt Patsy. “Daar kreeg ik de nodige kansen om te studeren en mij te ontplooien. De leuze van mijn grootmoeder die tot haar 93ste actief was, klonk ‘Als je twee handen hebt, gebruik ze dan om te werken en niet bij de pakken te blijven zitten‘. Ik ging naar de kleuterschool op ‘t Veld in Meulebeke, volgde lager- en secundair onderwijs in ‘t Fort in Kortrijk en deed hogere studies aan het Ipsoc in Kortrijk, waar ik een graduaat orthopedagogie behaalde. Als kind trad ik al op met zang en dans en dat zorgde er wellicht voor dat ik later geen podiumvrees kende.”

Verenigingsleven als rode draad

Het verenigingsleven loopt als een rode draad door haar leven. “Ik startte in 1978 bij de speelpleinwerking in De Warande in Heule. In 1981 nam ik verantwoordelijkheid bij KSJ Zwevegem-Knokke, waarvan mijn latere echtgenoot Rudy mee aan de wieg stond. Daarna ging ik mee als begeleider van mutualiteitskampen in het buitenland. Na mijn huwelijk verhuisden we naar Proven, waar ik een KSJ-afdeling oprichtte, lid werd van het feestcomité en mijn eerste acteerervaring opdeed bij ‘Deugd en Vreugd’ Poperinge. Later trad ik nog op met het toneel in Sint-Jan-ter-Biezen. Ondertussen werkte ik in De Lovie in Proven.”

Oudercomité

In 1990 verhuisde Patsy naar Zwevegem. “Ik werkte toen als hoofdopvoedster in ‘Montfort’ in Herseaux. Toen Rudy in 1991 het toneelgezelschap Klakkeboem oprichtte, was ik daar bij. Via de kinderen kwam ik in het oudercomité van de meisjesschool en later ook van de jongensschool. Later stond ik ook aan de wieg van de fusie naar een gemengde school en kwam ik in het oudercomité van de Centrumschool. Sinds 1993 werk ik in Dominiek Savio Instituut in Gits. Via zoon Siebe belandde ik bij de Zwevegemse basketbalclub en later kwam daar Knokkeboem bij met steun voor Food4All, het dierenasiel De Leiestreek en Hestruden.”

In 2020 kent de Jumbo Run zijn gouden jubileum en wil de fakkel als coördinator doorgeven

Momenteel is Patsy nog actief bij basketbalclub TIGER Zwevegem Deerlijk als verantwoordelijke voor de feesten en ploegafgevaardigde van de U10. Vorig jaar werkte ze ook mee aan ‘Dorp van de Ronde’ en de Sigarun. “De nominatie voor de Krak vond ik al een erkenning en ik stelde mij de vraag hoe ze bij mij terecht kwamen. Mijn eerste plaats ervaar ik dan ook als een heerlijk toetje voor de jarenlange, vrijwillige inzet die ik telkens met hart en ziel uitvoer.”

VRAGENUURTJE

Hoe kwam je in aanraking met de Jumbo Run?

“Dat gebeurde in 1993 toen een van de selectievragen bij de sollicitatie voor mijn huidige job over de Jumbo Run ging. Dat viel ook personeelsdirecteur John Vandelanotte blijkbaar op want hij vroeg mij meteen als medewerkster voor de Jumbo Run. In 2000 nam ik de fakkel over als algemeen coördinator, als tweede vrouw ter wereld die dergelijke functie waarnam na een dame in Engeland. Dit jaar was ik aan mijn 15de editie toe als algemeen coördinator en het was speciaal omdat de Jumbo Run voorbij mijn deur en door Zwevegem trok aangezien Kortrijk gaststad was. In Zwevegem werd de doortocht op veel sympathie onthaald.”

Wat is er zo speciaal aan jullie initiatief?

“Een eerste feit is de innige band tussen de motorrijder en de gehandicapte medereiziger. Iedere motorrijder krijgt voor jarenlang dezelfde passagier. Ondanks de stoerheid die motards uitstralen, hebben ze toch een klein hartje en tonen ze hun emoties. Het is ieder jaar een hartelijk weerzien tussen de motard en zijn bijrijder. Ikzelf ben geen motorrijder en volg de run telkens vanuit de wagen om te kunnen bijsturen waar nodig.”

Wat brengt de toekomst?

“Nu zit de run van 2016 al in de voorbereidingsfase en de gastgemeente wordt Jabbeke. In 2017 zal dat Torhout zijn. In 2020 kent de tocht zijn gouden jubileum en dan denk ik eraan om de fakkel als coördinator door te geven, want dan heb ik er zelf ook 20 edities opzitten. Overigens ben ik al bezig om mogelijke opvolgers op te leiden, zodat de overgang met een gerust gemoed kan gebeuren. Er zal ter gelegenheid van de jubileumeditie trouwens een boek verschijnen en daaraan help ik nu al mee, zodat het boek een collector’s item zal worden. Opmerkelijk is dat Zwevegemnaar Raymond Vanlede al 40 jaar op post is als motorrijder.”

BIO

Privé

Patsy werd geboren in Kortrijk op 29 maart 1962 en huwde met Rudy Deschynck in Zwevegem-Knokke in 1984 op dezelfde dag als prinses Astrid. Ze is de moeder van Anke (28), Siebe (27) en Yorben (22).

Loopbaan

Ze werkt sinds 1993 in Dominiek Savio Instituut in Gits als diensthoofd leefgroepenwerking adolescenten.

Vrije tijd

Ze doet vrijwilligerswerk voor Jumbo Run, basketbalclub TIGER ZwevegemDeerlijk, Knokkeboem, dierenasiel De Leiestreek, Sigarun en ze is kookouder bij het jeugdorkest De Ware Vrienden.

(Rudy Roobroeck)