Zwevegem heeft vijf nieuwe duurzame helden

Aan de vlag zien we schepen Deprez, Conny Degrande, Frans Goosens en Philip Depraetere. © GJZ
Redactie KW

Recent werd wereldwijd de vijfde verjaardag van de ondertekening van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen gevierd. Meteen werden in Zwevegem vijf nieuwe duurzame helden voorgesteld: lokale ambassadeurs voor een duurzame gemeenschap.

“Een duurzame wereld bouwen we niet alleen. Het begint in onze eigen straat”, zei schepen Raf Deprez (CD&V) bij de huldiging van vijf duurzame helden. “Gelukkig kunnen we in Zwevegem rekenen op deze helden, zij zijn het voorbeeld voor hun omgeving en werken concrete duurzaamheidsacties uit.”

Volgens de schepen zijn dergelijke acties cruciaal in onze samenleving. “Dit maakt de coronacrisis duidelijk. Ze legt de verbanden tussen de sociale, ecologische en economische dimensies van duurzaamheid bloot.”

Vijf helden

In het Gemeentepunt werden de vijf helden gehuldigd. Helaas waren er maar drie aanwezig.

Conny Degrande werkt in wzc Sint-Amand en toen de lockdown begon, besloot ze om wafeltjes voor de bewoners van haar afdeling te bakken, als opkikkertje omdat het bezoek niet meer toegelaten was. Dit viel in de smaak, zodat Conny besloot om wekelijks voor iets lekkers te zorgen. Daarnaast zorgde ze ook voor attenties met Pasen, Moeder- en Vaderdag en verzorgde ze vrijwillig de haren van de bewoners.

Frans Goossens, voorzitter van NSB Moen-Zwevegem, wist een aantal herdenkingen te organiseren in het kader van de 75ste verjaardag van de bevrijding van de nazikampen. Die plechtigheden verliepen in serene sfeer en in beperkte kring.

Filip Depraetere is voorzitter van Calypso Performance Ensemble en zorgde er, samen met de mensen van de kostumering en leden van de showband, voor dat er 2.000 mondmaskers gemaakt werden.

Verontschuldigd waren Ewout Goudsmedt en Frank Laverge. Ewout maakte in de coronaperiode een fietstocht van een maand doorheen België. Onderweg sprak hij met mensen en vroeg hij hoe ze de coronaperiode beleefden. Die verhalen waren te lezen op sociale media. Ondertussen zamelde hij ook geld in voor Re-Member vzw. Dit is een vzw die instaat voor het uitwerken van een andere aanpak voor de omgang met jongeren en jongvolwassenen met psychische kwetsbaarheid.

Frank Laverge, ten slotte, is een Mooimaker. Hij trekt er geregeld op uit om zwerfvuil in de gemeente op te rapen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier