Zwerfvuil kost jaarlijks 67.500 euro in Pittem

Tijdens het slotmoment kregen de tien winnaars hun geschenken overhandigd en werd de actie EI-laba breder gekaderd. © Jan
Redactie KW

De voorbije weken verschenen op sommige plaatsen in Pittem eigenaardige ‘zwerfvuileieren’ in het straatbeeld. Deze bleken onderdeel te zijn van de gemeentelijke sensibiliseringscampagne EI-laba tegen zwerfvuil. De actie werd deze week afgesloten.

De gemeente Pittem wil een zo kwalitatief mogelijke leefomgeving creëren voor haar inwoners en in dat verband werd bewust in het meerjarenplan een actie opgenomen voor sensibilisering rond zwerfvuil en sluikstorten. In het verleden werden al verschillende opruimacties gehouden en werd deelgenomen aan diverse zwerfvuilcampagnes. De voorbije maanden werd echter door de gemeentelijke milieuafdeling en de groendienst nagedacht over een originele manier om deze problematiek onder de aandacht te brengen, met de actie EI-laba als resultaat.

Zwerfvuileieren

Op tien zwerfvuilgevoelige plaatsen werd met het ter plaatse gevonden afval een groot ‘zwerfvuilei’ gemaakt, dat van een mooie grote strik voorzien en opgehangen werd. “Deze bleven alleszins niet onopgemerkt, want van alle kanten kwamen vragen op ons af”, vertelt milieuschepen Paul Lambrecht (CD&V). “Er werden ook foto’s verspreid via de sociale media en ook hier was ruime belangstelling voor de actie. Dit blijkt onder andere uit het feit dat de berichten door meer dan 10.000 personen bekeken werden, terwijl de gemeentelijke Facebook-pagina maar een goeie 600 volgers heeft. Er waren tal van reacties en er werden allerhande voorstellen gedaan voor oplossingen. Om de actie nog wat meer in het oog te laten springen werd er naar het einde toe ook een wedstrijd aan gekoppeld. Wie een zwerfvuilei binnenbracht op het gemeentehuis kreeg tijdens het slotmoment een beloning, bestaande uit een paar laarzen en een opruimpakket van Ivio.”

Wie concreet iets wil doen aan zwerfvuil kan zich vrijwillig opgeven

“Het hoeft geen betoog dat zwerfvuil een groot probleem vormt, waar echt geen enkel voordeel aan is. Er is allereerst de opruimkost. Uit Vlaams onderzoek is gebleken dat het opruimen van zwerfvuil 10 euro per inwoner kost, wat voor Pittem dus neerkomt op een totaalbedrag van 67.500 euro per jaar. Daarnaast is er ook de ecologische schade. Het geeft niet alleen de indruk van een verloederde omgeving, het degradeert ook haast niet en zal dus niet vanzelf verdwijnen. Het komt ook in de voedselketen terecht, doordat dieren bijvoorbeeld plastic opeten. Er is ten slotte ook het risico dat dieren zich er aan verwonden of er zelfs aan sterven. Zorgen dat het er niet is, is dus de enige oplossing. Een sensibiliseringscampagne als dit kan hier voor zorgen en bewustwording bij de bevolking in de hand werken.”

En nu?

Een dergelijke actie is uiteraard prachtig, maar wat kan er nu verder gebeuren? Wat kunnen de mensen zelf doen wanneer ze met afval geconfronteerd worden? Communicatieverantwoordelijke van Ivio Heidi Degeytter kon ons hier gepast antwoord op geven. “We moeten allereerst een onderscheid maken tussen sluikstorten zoals grote stukken afval zoals zetels, elektrische toestellen, enzovoort en zwerfvuil als kleine stukken zoals zakken of blikjes. Wie geconfronteerd wordt met sluikstorten hoeft dit alleen maar te gaan melden bij de gemeente en deze zal ervoor zorgen dat het opgehaald wordt. Wie concreet iets wil doen aan zwerfvuil kan zich vrijwillig als ‘mooimaker’ opgeven via www.mooimakers.be. Deze persoon zal dan via de gemeente een pakket met opruimmateriaal krijgen, bestaande uit een grijpstok, handschoenen, een fluovestje en een rol zwerfvuilzakken. Hiermee kan die persoon dan in zijn omgeving het zwerfvuil opruimen.”

Workshops

“Van zodra de zakken vol zijn, verwittigt men de gemeente en die komt dan de zakken ophalen. Ter ondersteuning geven we ook af en toe workshops voor de vrijwilligers over bijvoorbeeld veiligheid of hoe te reageren wanneer men mensen zwerfvuil ziet achterlaten. Het is ook zo dat de persoon tijdens het opruimen verzekerd is. Dit initiatief slaat echt wel aan, want in West-Vlaanderen zijn al ongeveer 750 mensen actief als mooimaker. Wie informatie wil kan overigens altijd terecht bij de gemeentelijke milieuambtenaar.”

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier