Zwerfvuil blijft een groot probleem in onze provincie

© JR
Redactie KW

Elk jaar organiseert Mooimakers de Week van de Handhaving. In verschillende West-Vlaamse steden en gemeenten zoals Oostende en Oostrozebeke staat die week in het teken van de strijd tegen sluikstorters. In totaal werden in Oostende dit jaar alleen al 222 overtreders betrapt op sluikstorten.

Sluikstorten is en blijft een probleem. Veel stadsbestuuren zetten nochtans het zwaar geschut in tegen sluikstorters en organiseren geregeld gerichte acties. Tijdens de Week van de Handhaving slaan verschillende stadsdiensten nog eens extra de handen in elkaar om die problematiek onder de aandacht te brengen. “Met de stad Oostende stellen we dagelijks alles in het werk om een nette uitstraling te hebben”, vertelt schepen van Handhaving Maxim Donck (N-VA). “Helaas nemen sommige burgers het niet zo nauw met de netheid van onze stad.”

Extra controles in Oostende

222 sluikstorters werden al betrapt dit jaar nadat ze zonder schroom de vreemdste dingen op het openbaar domein dumpten. Het gaat dan van een valies van een student vol kledij, een oven met daarin nog de broodjes, een doos vol dossiers van een advocaat, een uurwerk, enzovoort.

“Tijdens de Week van de Handhaving willen we de problematiek opnieuw onder de aandacht brengen. Onze diensten voeren extra controles uit op de verschillende plaatsen waar geregeld afval wordt gedumpt. Vooral het Sint-Catharinaplein, het Cardynplein, het Professor Jean Bourgainpark en het Rose d’Ivrypark zijn probleemzones. Maar ook de omgeving rond diverse afvalstraten, leegstaande gebouwen en hondenweides zijn een probleem”, aldus de schepen.

Niet iedereen overtreedt echter de regels. Daarom worden de mensen die zich correct gedragen in Oostende beloont. De Gemeenschapswachten van de stad delen deze week een 200-tal hondenpoepzakjes uit aan eigenaars van viervoeters die zich positief gedragen. Daarbij gaan ze na of de mensen zelf zakjes bij hebben, of ze de hondenpoep wel degelijk opkuisen en of de hond netjes aan de leiband loopt, zoals het hoort.

Gerichte actie in Oostrozebeke

De gemeente Oostrozebeke wil deze week uitpakken met een gerichte actie. Zo krijgt iedere Oostrozebekenaar een postkaartje in de bus dat de inspanningen van mooimakers en gemeentelijke diensten in de verf zet. Op het gemeenteplein werd een blikvanger geplaatst. Dit gigantisch blik moet de aandacht van de passanten trekken en hen doen nadenken over het wegwerpen van afval.

Een reuzenblik moet helpen met bewustwording.
Een reuzenblik moet helpen met bewustwording.© JL

Ook aan de glasbollen werd een extra sensibiliserend bord geplaatst. Ook via het gemeentelijk infoblad, de website en de gemeentelijke Facebookpagina wordt de week van de handhaving bekend gemaakt zodat iedereen weet dat een propere gemeente het werk is van iedereen.

(JRO/JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier