Zwemzone in De Gavers krijgt UV-meter, als eerste in West-Vlaanderen

Toon Dooms, schepen van Toerisme Dominique Windels, Ruth Deseyn, gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe, raadslid Inge Bossuyt, Diederik Demon en Brecht Devoldere stelden de UV-meter woensdag voor. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Het Provinciedomein De Gavers kreeg van de Provincie West-Vlaanderen een app en een digitale UV-meter. Het is de eerste in zijn soort in de provincie.

Met de digitale UV-meter in het Provinciaal Domein De Gavers kan de UV-zonnestraling exact gemeten worden. De meting wordt getoond op een infobord aan de zwemzone. “Aan de hand van deze info weten de bezoekers van de zwemzone welke voorzorgsmaatregelen ze moeten nemen zoals insmeren, zonnebril, petje, parasol. Zo kunnen ze zich optimaal beschermen tegen de zon. Ook de risico’s staan vermeld”, duidt gedeputeerde voor Milieu, Landschap en Natuur Jurgen Vanlerberghe. “De UV-meting dient als sensibilisering voor het publiek om veilig te zonnen, en is uniek bij openbare zwemwateren.”

Er werden pictogrammen gebruikt omdat er ook anderstaligen naar De Gavers komen. De metingen en de nodige voorzorgsmaatregelen kunnen ook via de nieuwe app ‘De Gavers’ geraadpleegd worden. De app ‘De Gavers’ werd in opdracht van de Provincie West-Vlaanderen ontwikkeld door hogeschool Vives.

De meting van de UV-straling wordt getoond op een infobord aan de zwemzone
De meting van de UV-straling wordt getoond op een infobord aan de zwemzone© LOO

“Ze bundelt alle nuttige info over het provinciedomein De Gavers, zoals de openingsuren, activiteiten, weetjes over zwemmen en zonnen, en een plan van het volledige domein.” Daarnaast bevat de app ook een interactieve game waarbij bezoekers door het domein kunnen wandelen aan de hand van spelletjes en vragen met natuurweetjes. Jaarlijks ontvangt het domein 780.000 bezoekers, vooral in de zomer. De app is gratis en is beschikbaar voor verschillende types smartphones en tablets. De totale kostprijs van de UV-meter bedraagt 3.740 euro. De ontwikkeling van de app kostte 10.500 euro.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier